Gigabyte G6X 9KG - Prijenosno igranje bez gaća na štapu

Gigabyte se na tržištu laptopa za igranje sve više pokazuje kao ozbiljna konkurencija najpoznatijim proizvođačima. Ovogodišnji, osvježeni G6X, uređaj je s kojim će tvrtka mnogima oduzeti dio slasnog tržišnog kolača

Tibor Cecelja četvrtak, 13. lipnja 2024. u 11:49
SPECIFIKACIJE
Ekran 16" IPS (1.920 x 1.200, 165 Hz)
Procesor Intel Core i7-13650HX (14 jezgri)
Grafička kartica Nvidia GeForce RTX 4060 Laptop
Memorija 2x 8 GB DDR5 5.600 MHz
SSD  1 TB NVMe PCIe 4.0
Dimenzije i masa 361 × 259 × 25 mm, 2,5 kg
Operacijski sustav Nema
Jamstvo 2 godine
Dojam Laptop za igranje koji nudi vrlo mnogo, a po razumnoj cijeni

Gigabyte G6X 9KG spada u jednostavne, povoljne laptope za igranje, koji su kod nas ujedno i najprodavaniji, jer nude odličan omjer cijene i performansi. No upravo zbog toga pred Gigabyteom je težak zadatak, s obzirom na to da je G6X okružen prilično jakom konkurencijom.

Kvalitetom izrade G6X je iznad većine konkurenata te nadmašuje čak i neke osjetno skuplje modele
Kvalitetom izrade G6X je iznad većine konkurenata te nadmašuje čak i neke osjetno skuplje modele

Dizajn laptopa dovoljno je suptilan da prođe ispod radara u učionici te eventualno u uredu, no isto nam tako nekolicinom dizajnerskih elemenata jasno govori kako je riječ o laptopu namijenjenom igranju. Kvaliteta izrade u odnosu na istovrsne konkurentske modele jest natprosječna. Pri korištenju nećete čuti nepoželjne zvukove, niti imati dojam da koristite uređaj nižeg cjenovnog ranga.

U skladu s konkurencijom

Gigabyte je priključke smjestio na bočne te stražnju stranu, što će korisnicima olakšati organizaciju kabela spojenih uređaja
Gigabyte je priključke smjestio na bočne te stražnju stranu, što će korisnicima olakšati organizaciju kabela spojenih uređaja

Ekrani laptopa za igranje u cjenovnom razredu od oko i malo iznad 1.000 eura uglavnom slijede istu, provjerenu formulu. Ni Gigabyte tu nije eksperimentirao. Ugrađeni IPS panel dijagonale je od sada već standardnih 16 inča, a razlučivosti od 1.920 x 1.200 piksela. Pažljiviji uočavaju kako se radi o ekranu omjera stranica od 16:10, što ima vrlo pozitivan utjecaj na preglednost sadržaja. Frekvencija osvježavanja iznosi 165 Hz, a omogućuje vrlo gladak prikaz dinamičnih scena, pogotovo prilikom igranja pri višem broju sličica u sekundi. Tu se izuzetno pogodnom pokazuje činjenica da navedena nativna razlučivost ekrana ne predstavlja neprobavljiv zalogaj za ugrađenu grafičku karticu. Više o tome malo kasnije.

Kvalitetom prikaza, ekran je solidan. Nudi zadovoljavajuću preciznost i zasićenost boja, a možemo mu tek zamjeriti probijanje pozadinskog osvjetljenja, koje je vidljivo prilikom prikaza tamnijeg sadržaja.

Jednostavan raspored i dobar omjer taktilnosti i hoda tipki odlike su tipkovnice ugrađene u model G6X. Od touchpada ugrađenih u laptope za igranje ne očekujemo mnogo, no Gigabyte nas je i tu uspio pozitivno iznenaditi
Jednostavan raspored i dobar omjer taktilnosti i hoda tipki odlike su tipkovnice ugrađene u model G6X. Od touchpada ugrađenih u laptope za igranje ne očekujemo mnogo, no Gigabyte nas je i tu uspio pozitivno iznenaditi

Ostatak periferije na zadovoljavajućoj je razini, osobito tipkovnica, koja ima dobar balans taktilnosti i duljine hoda tipki, tako da su tipkanje i igranje podjednako ugodni.

Igranje na zavidnoj razini

Laptop za igranje prije svega mora imati kvalitetnu hardversku konfiguraciju, jer upravo ona privlači ciljanu publiku. Konfiguracija našeg testnog primjerka G6X 9KG zaintrigirat će kupce kombinacijom Intelova procesora Core i7-13650HX, s 14 jezgri u 6P + 8E konfiguraciji, te Nvidijine grafičke kartice GeForce RTX 4060 s 8 GB radne memorije.

Rezultati testiranja – Sintetički testovi  
Cinebench 2024  
Multi-Core 866
Single-Core 111
PCMark 10  
Extended Score 9.516
Essentials 10.545
Productivity 9.904
Digital Content Creation 11.426
Gaming 18.567
3DMark Time Spy Extreme  
Graphics score 4.783
CPU score 6.072
3DMark Speed Way  
Graphics score 2.562
3DMark Port Royal  
Graphics score 5.849
3DMark Steel Nomad  
Graphics score 2.256
V-Ray Benchmark 6.0  
vsamples 18.483
GPU CUDA vpaths 1.841
GPU RTX vrays 2.925
Baterija  
PCMark 10 Modern Office 5 h 10 min

Ta kombinacija sad je već dobro poznata u svijetu laptopa za igranje, te je jedna od najboljih prema omjeru uloženog i dobivenog. Gotovo da ne postoji naslov koji taj tandem ne može pokretati uz visok, stabilan framerate, i to pri visokim postavkama grafičkih detalja, pri nativnih 1.920x1.200 točaka. Ta konfiguracija pun je pogodak te je odlično uparena s ugrađenim ekranom, čiju frekvenciju osvježavanja u većini naslova može iskoristiti u potpunosti.

Autonomija

Gigabyte G6X ima podršku za USB Power Delivery, uz maksimalnu snagu punjenja od respektabilnih 100 W
Gigabyte G6X ima podršku za USB Power Delivery, uz maksimalnu snagu punjenja od respektabilnih 100 W

Iako često navodimo kako je baterija ključna komponenta svakog laptopa, s obzirom na to da je ona dio koji svaki laptop čini prijenosnim računalom, ističemo također, kako nemamo velika očekivanja od baterije laptopa za igranje, zato što oni veći dio svog životnog vijeka provode spojeni na punjač. Gigabyte je G6X 9KG opremio baterijom kapaciteta 73 Wh, što je prosječan kapacitet u ovom segmentu. S prosječnim kapacitetom dolazi i prosječna autonomija. Dobit ćete oko pet sati uredskog rada, uz 50-postotnu svjetlinu ekrana, što smatramo dovoljnim za potrebe ciljane publike, stoga su naša očekivanja – ispunjena.


Sustav hlađenja Windforce - Poznata tehnologija u manjem formatu

Gigabyteove grafičke kartice brojne pohvale dobivaju zbog svojeg sustava hlađenja, pod nazivom Windforce. Logično je da Gigabyte svoju ekspertizu na području sustava hlađenja iskoristi i na laptopima za igranje, što su definitivno učinili s modelom G6X 9KG.

Ovaj sustav koristi dva ventilatora, s velikim bakrenim hladnjakom, što rezultira odličnim performansama hlađenja te impresivnim akustičkim performansama. Tijekom testiranja G6X upregnuli smo koliko god nam je dopustio, te ga proveli kroz širok spektar sintetičkih testova, kako bismo saznali koliko je uistinu dobar Windforce sustav hlađenja. Procesor je dosegnuo temperaturu od 91 °C, dok je grafička kartica dosegnula 76 °C. To su odlični rezultati, osobito kad uzmemo u obzir da je radna buka osjetno niža od prosjeka. Pohvalno!


Gigabyte je modelom G6X 9KG na tržište plasirao laptop za igranje koji nudi odličan omjer uloženog i dobivenog, što je u njegovom segmentu izuzetno važno – zapravo i odlučujuće. Iako nije posve bez mana, njih možemo lako oprostiti, kad uzmemo u obzir kakve performanse dobivamo za traženih 1.200 eura.

Osim solidne kvalitete prikaza, ekran modela G6X nudi i visoku frekvenciju osvježavanja, koja iznosi 165 Hz
Osim solidne kvalitete prikaza, ekran modela G6X nudi i visoku frekvenciju osvježavanja, koja iznosi 165 Hz

Gigabyte G6X 9KG

  • Odličan omjer cijene i performansi
  • Natprosječna kvaliteta izrade
  • Vrlo dobra tipkovnica i touchpad
  • Dobar raspored konektora
  • Izuzetno učinkovit i impresivno tih rashladni sustav
  • Probijanje pozadinskog osvjetljenja
  • Dolazi bez OS-a
Izrada 9
Performanse 9
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.200 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Gigabyte
Bug 380-381 srpanj/kolovoz 2024.