Monitor Audio Bronze 2 - Dobar zvuk bez bankrota

Zvučnici Bronze 2 još su jedan od dugogodišnjih favorita kupaca koji do kvalitetnog zvuka žele doći bez potpunog cijeđenja kućnog budžeta

Davor Šuštić četvrtak, 13. rujna 2018. u 13:00
SPECIFIKACIJE
Zvučničke jedinice 6,5” C-CAM woofer + 1” zlatni visokotonac
Frekvencijski odaziv 42 Hz – 30 kHz
Impedancija 8 Ω
Dimenzije 350 x 185 x 255 mm
Jamstvo 2 godine

Monitor Audijevi zvučnici Bronze 2 jedni su od dugogodišnjih favorita među ljudima koji do kvalitetnog zvuka žele dospjeti bez bankrota. Koštaju nešto manje od 3.300 kuna, a za taj novac u svakom aspektu nude doista mnogo. Pokazali su se zahtjevnima u smislu usviravanja i pozicioniranja u prostoru, a njihovi vlasnici tvrde i da su prilično osjetljivi na pojačalo s kojim se uparuju. S potonjim se nismo susreli; u kombinacijama s mrežnim streamerom Bluesound Powernode 2, NAD-ovim stereo pojačalom C326BEE i Yamahinim AV receiverom RX-V483, zvučali su izvrsno. Međutim, nekoliko desetaka sati usviravanja pokazalo se bitnim za izvlačenje maksimuma iz Bronzea 2 pa o njihovim performansama nije mudro suditi smjesta nakon vađenja iz kutije. Što se prostornog pozicioniranja tiče, Monitor Audio u korisničkom priručniku daje osnovne smjernice, ali zapravo poziva na eksperimentiranje. Zvučnici bi trebali biti udaljeni 20-45 centimetara od stražnjeg zida i otprilike jedan metar od bočnih zidova. Zašto toliko blizu? Prije svega zato što im je bas-refleksni port postavljen sprijeda. Hoćete li ih postaviti da “gledaju” ravno ili zakrenuti prema unutra, ovisit će isključivo o akustičkim karakteristikama prostora u kojem ćete ih koristiti. U slučaju da će vam duboki tonovi biti nekontrolirani, u pomoć bi mogli priskočiti valjci od spužve, koje je moguće ugurati u prednje bas-refleksne portove. Odlučite li se na taj potez, sugeriramo da na zvučnike postavite priložene zaštitne mrežice, koje se za prednjicu zvučnika hvataju magnetski. Same spužve podosta nagrđuju inače dopadljivu, pomalo futurističku vanjštinu Bronzea 2.

Straga nalazimo dva para terminala, namijenjenih dvostrukom spajanju (bi-wiring i bi-amping). Tvornički su povezani mostićima
Straga nalazimo dva para terminala, namijenjenih dvostrukom spajanju (bi-wiring i bi-amping). Tvornički su povezani mostićima

Sami zvučnici razmjerno su uski i varljivo lagani. Kvaliteta izrade kutija od MDF-a, prekrivenih furnirom s jednim od četiri dostupna finiša (Black Oak, Walnut, Rosemah, White Ash), na iznimno je visokoj razini. Na donjoj strani prednjice smješten je spomenuti bas-refleksni port. Odozgo, iza metalne mrežice, nalazi se 1-inčni pozlaćeni visokotonac, načinjen od legure aluminija i magnezija, potom dodatno prekrivene keramičkim slojem. Najzad, središnjicom zvučnika dominira 6,5-inčni woofer. Straga nalazimo dva seta terminala, predviđena za dvostruko spajanje na pojačalo (bi-wiring), ili spajanje na dva pojačala (bi-amping). Naravno, apsolutno ništa vas ne sprečava da ih spojite jednostruko, na jedno pojačalo, poput bilo kojih drugih zvučnika. Jednostavno ćete kabele spojiti na gornje ili donje terminale, koji su tvornički međusobno spojeni. Odlučite li se na bi-wiring ili bi-amping, ugrađene premosnice obavezno uklonite.

Kvaliteta zvuka je, riječju, izvrsna. Bronze 2 su još jedni zvučnici koji zorno pokazuju da se za dobivanje bogatog, hi-fijaškog zvuka ne moraju iskrcati planine novca. Akustička prezentacija odlično je izbalansirana. Basovi udaraju precizno i konkretno, a nenametljiva grmljavina frekvencija ispod 60 herca sjajno upotpunjuje zvučnu sliku, čineći ju raskošnijom i dinamičnijom. Srednji tonovi čisti su i sjajno povezani s visokima. To rezultira odličnom separacijom instrumenata i ugodnom interpretacijom muških i ženskih vokala. Prije usviravanja, visoki su nam se tonovi doimali prodornima i blago napornima, ali nakon nekoliko desetaka sati usviravanja postali su bitno zaglađeniji, rafiniraniji. Širina pozornice također je na razini najboljih modela u klasi.

Performanse zvučnika najboljima su nam se pokazale kad smo ih postavili na otprilike pola metra od stražnjeg zida i blago zakrenuli prema unutra. Bas se u našem prostoru tada najskladnije uklopio u cjelokupnu zvučnu sliku. Osim toga, time se smanjila udaljenost između zvučnika i pozicije s kojih smo ih slušali, od čega Bronze 2 ima velike koristi. Sobe od dvadesetak ili manje kvadrata, u kojima ćemo od zvučnika biti udaljeni otprilike tri metra, doimaju se kao njihovo prirodno stanište. Za veće prostore ne bismo ih preporučili, razmjerno velikom wooferu unatoč.

Nedostaci? Traže glasnoću da bi pokazali svoj potencijal. Tiše slušanje drastično im zatomljuje karakter. No kad im dopustimo da se razmašu, a uz preduvjet da su dobro pozicionirani i usvirani, Bronze 2 se transformiraju u jedne od najboljih zvučnika u klasi.

Monitor Audio Bronze 2

  • Odlična kvaliteta zvuka
  • Balans čitavog frekvencijskog spektra
  • Sjajno ugođen bas
  • Visoka kvaliteta izrade
  • Omjer cijene i performansi
  • Dosadni prilikom tišeg slušanja
Zvuk 9
Izrada 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 3.289 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Ronis