Dynaudio Emit M10 - Gospoda iz Danske

Iako manjih gabarita od većine drugih najcjenjenijih bookshelf zvučnika u kategoriji do 5.000 kuna, Dynaudiov Emit M10 ljubiteljima dobrog zvuka itekako ima što za ponuditi

Davor Šuštić srijeda, 19. rujna 2018. u 08:40
SPECIFIKACIJE
Zvučničke jedinice 5,5” MSP woofer + 1,1” svileni visokotonac
Frekvencijski odaziv 50 Hz – 23 kHz
Impedancija 6 Ω
Dimenzije 292 x 170 x 238 mm
Jamstvo 2 godine

Danski Dynaudio među ljubiteljima visokokvalitetnog zvuka na glasu je kao jedan od proizvođača koji apsolutno svaki element svojih zvučnika proizvodi sam, prilagođavajući ga tako upravo onako kako žele. Kad vam se neki od tvrtkinih modela smjesti u dnevnom boravku, možete biti sigurni da će on zvučati točno onako kako je Dynaudio htio. Linija Emit okuplja ukupno četiri zvučnika – jedan floorstander, jedan središnji (za surround sustave) te dva bookshelfa, među kojima je Emit M10 – manji. Zapravo, s wooferom od 5,5-inča te visinom od 29 centimetara, ovo je jedan od kompaktnijih bookshelf zvučnika u kategoriji do 5.000 kuna. Veći Emit M20 raspolaže 6,7-inčnim wooferom te proizvodi još više basa, ali cijena za par iznosi 5.200 kuna. Zanimljivo je da su deklarirana osjetljivost (86 dB) i frekvencijski odaziv (50 Hz do 23 kHz) modela M10 i M20 isti, što samo potvrđuje da se, izuzev magnitude basa, oni gotovo ne razlikuju. Uostalom, sam Dynaudio otvoreno teži postizanju identičnih akustičkih performansi kod svih svojih zvučnika iz iste linije, upravo kako ih ne bismo morali odabirati po razlikama u zvuku, već prema veličini prostorije. S time na umu, morat ćete se dobrano pomučiti da biste pronašli razlog da izdvojite dodatnih 1.600 kuna, koliko je Emit M20 skuplji od para Emita M10. M10 je sam za sebe sasvim dostatan da bogatim zvukom ispuni prostorije od 20-25 kvadratnih metara, stoga će s lakoćom pronaći mjesto u prosječnom hrvatskom dnevnom boravku. Raspolažete li većom kvadraturom, velika je vjerojatnost da ćete biti skloniji floorstanderima, pa ćete pogledavati u smjeru Emita M30 (11.250 kuna za par).

Kvaliteta izrade zvučnika je besprijekorna, a izgled će varirati između jednostavnog i blago futurističkog, ovisno o tome jeste li odlučili koristiti priložene zaštitne mrežice ili ne. Dynaudio sugerira da ih, u duhu postizanja maksimalnih akustičkih performansi, skinete, premda ne možemo reći da smo čuli spomena vrijednu razliku u ijednom od ta dva “stanja”. Kad se mrežica skine, otkriva se već spomenuti 5,5-inčni woofer od polimera magnezijeva silikata, iznad kojeg se nalazi 1,1-inčni visokotonac s mekanom, svilenom kupolom.

Stražnji bas-refleksni otvor može se prema potrebi popuniti pomoću priloženih valjaka od spužve. Sami zvučnici dostupni su u satenskocrnoj i bijeloj boji
Stražnji bas-refleksni otvor može se prema potrebi popuniti pomoću priloženih valjaka od spužve. Sami zvučnici dostupni su u satenskocrnoj i bijeloj boji

Bas-refleksni port smješten je straga, što znači da zvučnike treba odmaknuti od stražnjeg zida, pri čemu Dynaudio preporučuje da se radi o udaljenosti od pola metra. U slučaju da basovi u prostoru svejedno izmiču kontroli, portovi se mogu popuniti priloženim valjcima od spužve.

Emit M10 jedni su od onih zvučnika koji zvuče mnogo impresivnije no što njihovi gabariti daju naslutiti. Iz kompaktnih kutija izlazi neobično čist, bogat i ritmičan zvuk, odlično izbalansiran po čitavom frekvencijskom spektru. Dynaudio je očito ciljao na neutralnost i prirodnost zvuka, uz izbjegavanje prenaglašavanja basa ili visokih tonova. Zahvaljujući tome, iznimno su pogodni za višesatno neprekidno slušanje, jer baš nijednim aspektom akustičke prezentacije ne bivaju naporni za uši. Srednji i visoki tonovi kristalno su čisti i međusobno sjajno povezani. Bas ne seže toliko duboko kao kod, primjerice, Bowers & Wilkinsovog modela 685 S2, ali neka vas to ne navede na misao da je nedostatan. Upravo suprotno – s obzirom na to da govorimo o zvučnicima s 5,5-inčnim wooferom, njihov bas zapravo oduševljava masivnošću i udarom. Istovremeno je i dovoljno brz da u žanrovima poput rocka ili metala ne remeti rafiniranost srednjetonskog područja. Ipak, valja kazati da ćete ga u punoj raskoši doživjeti tek prilikom glasnijeg slušanja. Tiho slušanje zatomljuje dobar dio karaktera ovih sjajnih zvučnika. U slučaju da vam basa ipak nedostaje, a sve ostalo kod ovih zvučnika vam se sviđa, imate dvije opcije – kupiti veći Emit M20, ili se poigrati s pozicioniranjem u prostoru. Gurnete li ih bliže stražnjem zidu, na manje od preporučenih pola metra, duboki tonovi će postati još mesnatiji, premda je granica između pojačanog i tutnjajućeg basa vrlo tanka.

Jedan od najimpresivnijih aspekata Emita M10 širina je, ali i dubina zvučne pozornice. Većina testiranih zvučnika dobro se snalazi s razvlačenjem zvuka po horizontali, ali malo koji konkurent toliko dobro dočarava dubinski raspored instrumenata i vokala.

Najzad, kako se radi o zvučnicima koji glazbu reproduciraju bez osobitog uljepšavanja, onako kako je snimljena, loše snimljeni albumi zvučat će upravo tako – loše. Za zagriženije ljubitelje dobrog zvuka to neće predstavljati nikakav problem, ali moglo bi vam zasmetati u slučaju da vam se određeni dio fonoteke sastoji od izvođača koji su glazbenu produkciju radili o vlastitoj garaži.

Za traženih 3.600 kuna – upravo izvrsna kupnja.

Dynaudio Emit M10

  • Izvrsna kvaliteta zvuka u čitavom frekvencijskom rasponu
  • Kompaktni gabariti čine ih pogodnima za manje sobe
  • Odličan omjer performansi i cijene
  • Ništa posebno
Zvuk 9
Izrada 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 3.600 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art