Bowers & Wilkins 685 S2 - Pri vrhu klase

Jedni od najpopularnijih bookshelf zvučnika u svojoj kategoriji s punim pravom uživaju takav status

Davor Šuštić ponedjeljak, 17. rujna 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Zvučničke jedinice 1” aluminijski visokotonac + 6,5” kevlarski woofer
Frekvencijski odaziv 52 Hz – 22 kHz
Impedancija 8 Ω
Dimenzije 345 x 190 x 324 mm
Jamstvo 2 godine

Premda se, s cijenom od 4.850 kuna za par, ubrajaju među najskuplje zvučnike u kategoriji bookshelfova do 5.000 kuna, Bowers & Wilkins 685 S2 definitivno su jedni od najradije biranih. Radi se o nasljedniku nagrađivanog modela 685, koji u svojoj izvedbi S2 posuđuje pojedine elemente tvrtkina modela CM10 (oko 27.000 kn). Tu se ponajprije misli na 1-inčni visokotonac, načinjen od dva dijela – lagane aluminijske kupole, koju vam djeca ili “nestašni” prijatelji neće moći utisnuti prstom, i debljeg aluminijskog prstena. Ta dva elementa su, pomoću prstena od gela, fizički odvojena od glavnog dijela zvučničke kutije. Cilj je, pogađate, poboljšati disperziju zvuka te mu tako povećati prostornost i čistoću.

Sredinom zvučnika dominira 6,5-inčni kevlarski woofer, s B&W-ovom prepoznatljivom žutom membranom, a ispod njega je bas-refleksni otvor. Prednje pozicioniranje bas-refleksnog otvora insinuira da je zvučnik pogodan za postavljanje u neposrednu blizinu stražnjeg zida, ali ne dajte se zavarati – 685 S2 traži podosta praznog prostora sa svih strana. Konkretno, proizvođač preporučuje da ove zvučnike udaljimo barem pola metra od stražnjeg i bočnih zidova. U praksi se to pokazalo vrlo točnim. Približimo li ih zidovima više od toga, ovi će nam zvučnici odgovoriti tutnjavom basa i gubitkom detalja u čitavom frekvencijskom spektru. S druge strane, kad se postave na poštene stalke i na tih traženih pola metra od zidova, istog trenutka se transformiraju u nešto u čemu će njihovi vlasnici istinski uživati. S time na umu, 685 S2 ne možemo preporučiti za korištenje pred računalom, barem ne u situaciji kad se nalaze na samom stolu. S druge strane, ako vam je prostor konfiguriran tako da ih možete postaviti na stalke na otprilike metar udaljenosti iza stola, tada dolaze u obzir i za takav način korištenja. Ipak, ovi zvučnici prije svega su predviđeni za dnevni boravak te ih upravo tako valja razmatrati.

Osim u crnoj, zvučnici su dostupni u bijeloj izvedbi. U oba slučaja dolaze s pripadajućim mrežicama, premda će vam one sakriti prepoznatljive, legendarne žute membrane woofera
Osim u crnoj, zvučnici su dostupni u bijeloj izvedbi. U oba slučaja dolaze s pripadajućim mrežicama, premda će vam one sakriti prepoznatljive, legendarne žute membrane woofera

Tvornički se isporučuju s mrežicama, koje po rubovima imaju sloj gume, kako ne bi vibrirale ili ostavile traga na samim zvučničkim kutijama. U paketu dolaze i spužvasti valjci, namijenjeni ugradnji u bas-refleksne otvore, s ciljem obuzdavanja basa u osobito problematičnim prostorijama. Njihova je ugradnja u našem slučaju zatomila srednje tonsko područje i poremetila cjelokupni balans zvuka, stoga smo ih po ubrzanom postupku vratili u kutiju i zaboravili na to da postoje. Ako u prostoru imate neugodne refleksije i stojne valove, radije bismo vam preporučili da odaberete zvučnike s manjim wooferom ili pokušate rekonfigurirati sam prostor, nego da kupite 685 S2 i tada ga sputate pomoću spomenutih spužvi.

Na stražnjoj strani zvučnika nalazimo dva para konektora za zvučničke kabele, što znači da podržavaju klasično jednostruko, ali i dvostruko spajanje (popularni bi-wiring). Ideja bi-wiringa jest da visokotonac i woofer opskrbljujemo signalom s pojačala pomoću odvojenih kabela, s ciljem sprečavanja njihova “miješanja” unutar istog kabela. Jedni bi-wiring smatraju esencijom vrhunskog hi-fija, a drugi teškim prodavanjem magle – bez ulaženja u debatu, kazat ćemo tek da kod ovih Bowers & Wilkinsovih zvučnika nismo uočili razlike između tih dvaju načina spajanja. Sami konektori tvornički su kratkospojeni, stoga nije potrebno koristiti bi-wiring, već možemo odabrati hoćemo li koristiti donje ili gornje. Neki tvrde da čuju razliku između njih – nama su zvučali isto.

Kvaliteta zvuka na očekivano je visokoj razini. Srednji i visoki tonovi čisti su, precizni i međusobno odlično povezani. Neće vam se dogoditi da vam gitare nadglasaju vokale, ili da pored moćnijih vokala ne možete razaznati što se događa s instrumentima. Separacija instrumenata i vokala je, dakle, vrlo dobra, baš kao i cjelokupna širina zvuka. Basovi su moćni i mesnati, a istovremeno dovoljno brzi da ne dolazi do muljanja zvučne slike u glazbi gdje se primarno traži snažan i konkretan udar. B&W 685 S2 u više nas je navrata iznenadio sposobnošću da zagrmi i u području ispod 60 Hz, onom koje više osjećamo nego što čujemo, gdje od bookshelfova načelno ne očekujemo čuda. Tako izbalansirana zvučna slika rezultira zabavnim, ugodnim i dinamičnim zvukom, u kojem je doista lako uživati.

Bowers & Wilkins 685 S2

  • Uvjerljiva izrada
  • Čistoća i dinamika zvuka
  • Moćan, dubok i precizan bas
  • Iziskuju barem pola metra prostora sa svih strana
  • Skuplji od izravnih konkurenata
Zvuk 10
Izrada 9
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 4.850 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art