NOA Element N7 - Plavi moj safiru

Koprivnički brend mobitela u ponudi ima model s atraktivnom cijenom, s obzirom na bogati paket opreme, karakterističan za kudikamo skuplje modele…

Dragan Petric petak, 20. srpnja 2018. u 12:17
Osnovne specifikacije uređaja NOA Element N7
Ekran 5,7", 1.440 x 720
Memorija 4 GB RAM / 64 GB + microSD
Procesor MediaTek MT6750, octa-core
Kamere 16 +16 MP straga, 16 MP sprijeda
Baterija 3.300 mAh
Dimenzije i masa 153 x 72 x 9 mm, 175 g
Cijena 1.799 kn

Kako smo već navikli, NOA nam i ovaj put nudi prednosti karakteristične za “domaći teren”, što i njihov aktualni model Element N7 postavlja visoko na radar onim korisnicima koje zanima dobar omjer cijene i dobivenog. Konkretno, za 1.799 kuna ovaj uređaj – od detalja uobičajenih za skuplje modele – nudi izuzetno robustan i moderan keramički 2,5D finiš u srebrnoj ili safirnoplavoj boji, s ekranom omjera stranica 18:9, dvije pozadinske Sonyjeve 16-megapikselne kamere, koje imaju mogućnost softverskog “oversamplinga” do razlučivosti od čak 80 megapiksela, te godinu dana “premium” jamstva koje podrazumijeva besplatan popravak uređaja (do njegove pune novčane protuvrijednosti) čak i kada ga fizički oštetite vlastitom krivnjom.

Sasvim dovoljno da vas zaintrigira, no spomena vrijedne su i druge karakteristike, kakve i inače nalazimo među telefonima ove kategorije, poput osmojezgrenog MediaTekovog čipa MT6750 s 4 GB RAM-a i 64 GB memorije za pohranu podataka, prednje 16-megapikselne kamere, baterije kapaciteta 3.300 mAh, kao i najnovije verzije Android OS-a Oreo – dakle 8.1 – tek blago “oplemenjene” korisničkim sučeljem koje Koprivničani nazivaju, naprosto, NOA launcherom.

Ono što nam neznatno mršti obrvu, činjenica je da uređaj dolazi sa starim microUSB priključkom, umjesto USB Type-C priključka, te razlučivošću IPS ekrana od – ipak – skromnih 1.440 x 720 točaka za dijagonalu od 5,7 inča. Odvagnu li se spomenute prednosti i ovi nedostaci, jasno je da sve preteže na pozitivnu stranu te kako je bilo više nego vrijedno provesti desetak dana testirajući kako se NOA Element N7 ponaša u praksi.

Iznad očekivanja

Vrlo se lako, naime, naviknuti na izniman finiš uređaja koji tek debljinom od solidnih 9 milimetara odskače od uobičajenih predstavnika kudikamo više, pa i premium klase telefona. Keramički finiš i prelijevanje “metalik” efekta na poleđini, trendovi su koje je NOA među prvima prenijela u ovaj cjenovni razred. Osim robusnosti, to korisnicima donosi i pouzdanost te osjećaj sigurnijeg ležanja u ruci, usprkos glatkoj površini uređaja, i usprkos zaobljenim lijevim i desnim rubovima. Uloga takvih rubova je i estetska i praktična, pa i to pridonosi natprosječnom dojmu kada je u pitanju finiš telefona.

Tipke su, doduše, smještene pomalo neuobičajeno – na lijevi rub telefona – no i na to se lako naviknuti već nakon prvih nekoliko sati korištenja. Spomenuti čipset sasvim se solidno nosi s najnovijom verzijom Androida, a količina memorije dostatna je i za “nakrcavanje” uređaja natprosječnom količinom aplikacija, pa i tada nudi fluidnost kakvu mnogi ne bi očekivali od uređaja s ovom cijenom. Sve je glatko, brzo i responzivno – ponovno na razini kakvu nude uređaji koji i izgledaju poput ovog modela.

Nezahtjevna razlučivost ekrana svakako pridonosi tome da se procesor ne opterećuje previše pri uobičajenom radu, ali osjeti se da bi ekran mogao biti i bolji, osobito pri izloženosti izravnoj sunčevoj svjetlosti, kada mu kontrast nije efektan. Oštrini se, kao ni interpretaciji boja, nema, s druge strane, što zamjeriti, pa je postojanost kontrasta jedina bitna boljka s kojom će se, već kad ljeto prođe, biti puno lakše nositi. Takva razlučivost, pak, blagonaklona je prema bateriji ovog uređaja, pa mu ja autonomija iznadprosječna. Moguće je, naime, NOA Element N7 koristiti i uz punjenje tek svake druge noći, čak i kada ste tip korisnika koji intenzivnije “prčka” po appovima i “piči” po društvenim mrežama i igrama.

Oversampling

Fotografije koje radi par pozadinskih kamera iznad prosjeka su za ovu kategoriju uređaja. Dva objektiva nude “umjetni” bokeh, što katkada ispadne dobro, a katkada ne, no nude i mogućnost stvaranja fotki s izrazito velikom razlučivosti, od čak 80 megapiksela, što doista u snimke donosi daleko veću količinu detalja i omogućuje da se naknadnom obradom dobije vrlo kvalitetna fotografija “normalne” razlučivosti – s fantastičnim dinamičkim rasponom, natprosječnom oštrinom i izuzetno malenim količinom šuma. Po danu su fotografije već same za sebe dovoljno dobre i usporedive i s onima koje rade skuplji telefoni, a ovim se trikom na noćnim snimkama mogu dobiti doista izuzetni rezultati.

Istina je da ovakvo snimljene slike zauzimaju mnogo prostora u memoriji (često preko 15 megabajta), no rijetko koji mobitel ovog cjenovnog razreda može se pohvaliti kreativnim i kvalitativnim potencijalom kamera koje – premda i zbog softvera – nudi Noa Element N7. I videosnimke su također iznadprosječne, pa uređaj – na posljetku – ostavlja vrlo dobar dojam i mami na razmatranje vjerojatno više nego mnogi suparnici kojima je adut, također, dobar omjer cijene i karakteristika.

NOA Element N7

  • Finiš
  • Preimum jamstvo
  • Kamere
  • Autonomija baterije
  • Cijena
  • Razlučivost ekrana
  • MicroUSB priključak
Dizajn i finiš 9
Performanse 6
Baterija 9
Kamere 8
Ekran 6
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 1.799 kn Ustupio: H18 Megastore