Noctua NH-L9i chromax.black - Idealan za SFF i HTPC

Noctua je konačno popustila pod pritiskom korisnika i predstavila crne hladnjake, a L9i jedan je od njih. Riječ je o iznimno kompaktnom hladnjaku, namijenjenom isključivo procesorima LGA-1151

Krešimir Matanović petak, 28. veljače 2020. u 00:11
specifikacije
Podržani socketi Intel LGA-11xx
Ventilatori 1 × 92 mm NF-A9x14 HS-PWM chromax.black (do 2.500 rpm)
Dimenzije 95 x 95 x 37 mm
Masa 380 grama (s ventilatorima)
Dodatna oprema Tubica termalne paste
Jamstvo 6 godina

Noctua je originalni NH-L9i predstavila još prije sedam godina, a sada je odlučila predstaviti novu crnu inačicu u sklopu linije chromax.black. L9i donio je iznimno nizak profil od samo 37 milimetara, što je čak ispod većine današnjih modula radne memorije, a zbog dobrih se performansi odmah etablirao kao odličan izbor za malena uredska računala i računala koja služe kao kućna kina.

Hladnjak L9i sastavljen je od tankih aluminijskih limova te ima bakrenu bazu na dnu kao dodirnu površinu s integriranim hladnjakom na procesoru. Kao i uvijek kod Noctuinih hladnjaka, spojevi su lemljeni pa je prijenos topline bolji. Sve su aluminijske površine niklane, i onda je stavljen crni premaz. Na donjoj strani hladnjaka nalaze se tvornički predinstalirani nosači za LGA115x ležišta procesora. Završna obrada baze je odlična, sa sitnim brazdama koje će ispuniti priložena NT-H1 termalna pasta.

Ventilator koji dolazi uz ovaj hladnjak je NF-A9x14 HS-PWM chromax.black, dimenzija 92 x 92 x 14 milimetara, opremljen izdržljivim ovjesom SSO2. Maksimalna brzina koju postiže ventilator je 2.500 rpm, a ako koristimo priloženi low-noise adapter, onda pada na 1.800 okretaja. Minimalni broj okretaja je 600 u jednoj minuti. Ventilator u radu nije bučan, a na maksimumu je lagano čujan, uz izmjerenih 39,5 dBA. Instalacija hladnjaka na procesor vrlo je jednostavna, a malo je lakša ako je matična ploča već fiksirana u kućištu.

Performanse ovog minijaturnog hladila primjerene su slabijim procesorima kao što su Celeroni ili Core i3 te možda pokoji ulazni model i5. Ti procesori najčešće se i ugrađuju u SFF i HTPC računala pa će L9i biti odlična zamjena za tzv. box hladnjake, jer je znatno tiši od njih. Kao što je to uvijek slučaj kod Noctue, cijena je nešto viša, ali kvaliteta i 6-godišnje jamstvo opravdavaju ju.

Noctua NH-L9i chromax.black

  • Posve crna izvedba
  • Kvaliteta materijala i izrade
  • Jednostavnost ugradnje
  • Tih rad
  • Iznimno kompaktne dimenzije
  • Dugo jamstvo
  • Visoka cijena
Performanse 8
Buka 10
Izrada 10
Montaža 9
UKUPNO 9
Cijena 410 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Noctua

 

Bug 328 ožujak 2020.