Panasonic TX-55GZ950E - Hollywood u dnevnom boravku

Panasonicov "ulazni" OLED televizor zorno demonstrira da za vrhunsku kvalitetu slike više ne moramo potrošiti novac za koji bismo mogli kupiti manji obiteljski automobil

Davor Šuštić petak, 6. prosinca 2019. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Ekran 55" OLED / 4K (3.840 x 2.160) / HDR (Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG, HLG Photo)
Procesor HCX Pro Intelligent Processor
Konektori 4x HDMI 2.0b, 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, CI, 3,5-mm audio izlaz, antenski i satelitski, kompozitni i stereo RCA izlaz, optički izlaz
Mreža Wi-Fi, Bluetooth, LAN
Softver MyHomeScreen 4.0
Jamstvo 2 godine

Premda se TX-55GZ950E smješta na sam početak Panasonicove ponude OLED televizora, neka vas to ne navede na krivi put – riječ je o uređaju visoke kategorije, sposobnom zadovoljiti vrlo zahtjevne korisnike. Njih nastoji privući izvrsnom preciznošću boja te podrškom za sve moderne tehnologije i mogućnosti koje bi vam mogle pasti na pamet, kao što su nativna 4K razlučivost, HDR (Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG i HLG Photo), Dolby Atmos i Netflix Calibrated način rada.  Osim u testiranoj 55-inčnoj izvedbi, dostupan je i u 65-inčnoj varijanti.

Vanjština mu ide ukorak s vremenom: okviri ekrana izvanredno su tanki, a postolje je stabilno i minimalističko, na tamnoj komodi gotovo neuočljivo. Ekran je od podloge dovoljno odignut da se ispod njega dade postaviti soundbar, što će biti zanimljivo svakome tko ne planira koristiti ugrađene zvučnike (koji su, usput budi rečeno, sasvim solidni), ali ni "pravi" hi-fi sustav s pojačalom ili AV receiverom te pasivnim zvučnicima.

Svi konektori smješteni su na poleđinu, gdje nalazimo ukupno četiri HDMI 2.0b porta, CI utor, 3,5-milimetarski konektor za slušalice i subwoofer, jedan USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, antenske priključke (DVB-T2 je, naravno, podržan), LAN port, kompozitni i stereo RCA izlaz te optički izlaz (TOSLINK). Unutar kućišta još se nalaze Wi-Fi kartica te Bluetooth modul, kao i Panasonicov HCX Pro Intelligent Processor, čip koji upravlja Smart TV sučeljem, slikom i svime ostalim. Televizorom se može upravljati putem priloženog, plastičnog daljinskog upravljača, čijoj se ergonomiji nema što zamjeriti, ili glasovno – podržani su Google Assistant i Amazon Alexa.

Stražnji konektori zaštićeni su plastičnim pokrovom. Ovisno o tome koje ćete koristiti, postoji mogućnost da ćete ga moći zadržati na njegovom mjestu
Stražnji konektori zaštićeni su plastičnim pokrovom. Ovisno o tome koje ćete koristiti, postoji mogućnost da ćete ga moći zadržati na njegovom mjestu
Dobro organiziran daljinski upravljač opremljen je, među ostalim, tipkom za brzo pokretanje Netflixa
Dobro organiziran daljinski upravljač opremljen je, među ostalim, tipkom za brzo pokretanje Netflixa

Softverska platforma ovog televizora naziva se MyHomeScreen 4.0; radi se o najnovijoj verziji Panasonicovog Smart TV sučelja. Radi zadovoljavajuće brzo i glatko te naglasak vrlo evidentno ne stavlja na vizualnu prezentaciju, već jednostavnost korištenja. Cjelokupno korisničko iskustvo, koje inicijalno nije osobito impresivno, znatno se popravlja nakon što se ručno dodaju najčešće korištene aplikacije (primjerice Netflix,  Amazon Prime Video i YouTube) u izbornik koji se prikazuje nakon pritiska tipke Home.

Aspekt u kojem TX-55GZ950E ponajviše impresionira jest kvaliteta prikaza. Preciznost boja je, bez ikakve dodatne kalibracije, zaista izvrsna, HDR sadržaji izgledaju vrhunski, ali ni SDR slika vas neće ostaviti ravnodušnima, budući da Panasonicov televizor i tu iskazuje svu moć i raskoš modernih OLED-a. Prikaz crne boje je očekivano izvanredan, a istim riječima možemo opisati i interpretaciju detalja u mračnim scenama. Upscaling sadržaja niže rezolucije u 4K rezoluciju odrađuje se besprijekorno, kako u smislu zadržavanja raskoši boja i zahtjevnijih detalja, tako i fluidnosti pokreta. Vrijedi istaknuti i da se televizor odlično nosi s prikazom scena s velikom količinom izrazito svijetlog sadržaja (primjerice, hokejaške utakmice ili skijaška natjecanja) – tehnologija ABL (Automatic Brightness Limiter) konfigurirana je vrlo neagresivno, stoga nema upadljivog pada svjetline prikaza.

Što se performansi u igrama tiče, input lag Panasonicovog televizora kreće se oko 20 milisekundi, što nije na razini najboljih novih televizora za igranje, ali nije ni nimalo problematično – većina neće osjetiti nikakvu razliku između ovog i "najbržeg" OLED-a na tržištu. Nešto je veći problem u smislu konzolaškog igranja, osobito kad uzmemo u obzir skori dolazak konzola sljedeće generacije, izostanak podrške za varijabilnu frekvenciju osvježavanja (VRR).

Sa zaista impresivnom slikom, minimalističkim dizajnom i podrškom za gotovo relevantne tehnologije, izuzev VRR-a, Panasonic TX-55GZ950E zanimljiv je izbor za kupce koji su spremni za prelazak na OLED televizor i pritom bi htjeli proći što povoljnije, a ne pristaju na kompromise u kvaliteti prikaza.

Panasonic TX-55GZ950E

  • Izvrsna kvaliteta prikaza HDR i SDR sadržaja
  • Minimalistički dizajn
  • Ekstremno tanki rubovi ekrana
  • Razumna cijena (s obzirom na performanse)
  • Nema podrške za varijabilnu frekvenciju osvježavanja
  • Konkurenti nude atraktivnije i naprednije Smart TV platforme
Kvaliteta slike 10
Softver 7
Isplativost 7
UKUPNO 9
Cijena 11.999 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Panasonic Hrvatska
Bug 326 siječanj 2020.