Roccat Leadr - Uz rame najboljima

Obilje tipki i izvrstan optički senzor dobitna su formula Roccatovog bežičnog miša

Davor Šuštić ponedjeljak, 5. studenog 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Senzor Roccat Owl-Eye (optički)
Broj tipki 13 + 1
Baterija Punjiva
Dimenzije 126 x 80 x 45 mm
Masa 134 g

S Roccatovim Leadrom družili smo se prošle godine, kad je ugledao svjetlo dana. Tom nas je prilikom impresionirao do te mjere da smo mu dodijelili nagradu “Bug preporuka”, a ništa manje ne oduševljava ni danas, kad mu je konkurencija žešća nego ikad. Spoj je to robusne izrade, besprijekornih bežičnih performansi, ali i doista izvanredne preciznosti ugrađenog optičkog senzora, koji Roccat naziva Owl-Eye.

Na svojim stranicama Roccat za Leadr kaže da je “MMO i FPS Approved”. Pozamašni gabariti i masa od 134 grama ipak ga čine nešto pogodnijim za igre u kojima se ne iziskuje neprestano brzo pomicanje, iako moramo priznati da smo postizali sjajne rezultate (i) u najzahtjevnijim naslovima te vrste, poput brutalnog Quake Championsa. Jednostavno, Roccatov optički sustav i bežične performanse Leadra toliko su dobri da on ne ostavlja na cjedilu ni u jednoj situaciji. Štoviše, ovo je jedan od rijetkih bežičnih miševa koji su u smislu kvalitete praćenja pokreta na razini Logitechovih uređaja.

Leadrov oblik nimalo nije suptilan – udubina za palac na lijevom boku dobrano determinira kako biste ga trebali uhvatiti u ruku. Preferirani stil držanja je s položenim dlanom, ali upotrebljiv je i kad se hvata vršcima prstiju, premda je u tom slučaju malo teže dohvatiti sve njegove tipke, kojih je pregršt. Uz dvije glavne, Leadr ima po dvije tipke na rubovima lijevog i desnog “uha”. Na lijevom boku nalazimo dvije standardne bočne tipke, jednu tipku pri dnu (pritišće se lijevim bridom palca), a tu je i analogna “polugica”, smještena iznad bočnih tipki, čija je pretpostavljena funkcija ista kao u slučaju kotačića – vertikalno scrollanje. Više joj smisla ima dodijeliti, primjerice, horizontalno scrollanje, ili bilo koju drugu funkciju koja nam već nije dostupna na nekom drugom mjestu. Za horizontalno scrollanje Roccat je tvornički predvidio “klackalicu” smještenu ispod kotačića. Dotična se može pomaknuti u lijevu i desnu stranu, a centrira se automatski. Kao što vidite, Leadr nudi istinsko obilje dugmadi, a uz manje agresivan i potencijalno restriktivan dizajn od onoga kod Razerove Nagea. Ovo spominjemo najviše zato što želimo istaknuti da Leadr može poslužiti kao kvalitetniji i povoljniji miš za MMORPG-ove od Razerova modela – osobito ako možete preživjeti sa “samo” 14, umjesto Naginih 17 tipki. U odluci bi vam mogla pomoći i informacija da Roccatov driver Swarm nudi funkciju Easy-Shift+. Kad pritisnemo tipku koja aktivira Easy-Shift+ (po defaultu, to je tipka na dnu lijevog boka miša), sve tipke miša smjesta poprimaju svoje sekundarne funkcije, dodijeljene unutar Swarma. Od drugih stvari, Swarm nudi uobičajeno namještanje optičke razlučivosti (100-12.000 DPI) i frekvencije uzorkovanja (do 1.000 Hz), mogućnost kreiranja korisničkih profila i makroa, upravljanje svjetlosnim efektima, namještanje lift-off udaljenosti i koješta drugo.

Dvije su svjetlosne zone na samom mišu – kotačić (svijetle mu rubovi) te glava Roccatove divlje mačke na oklopu. Svjetlosnih efekata ima i na postolju koje se isporučuje uz ovog miša. U donjem desnom uglu obasjan je tvrtkin amblem, a lijevo imamo kaskadu od četiri LED-ice, čija je svrha informiranje o preostalom kapacitetu baterije. Ta dva elementa svijetle napadnom plavom bojom, i prilikom noćnog rada pomalo bodu u oči. Postolje ujedno funkcionira kao bežični prijamnik, stoga ćete ga htjeti držati u blizini miša. Miš se iznimno jednostavno postavlja na njega – samo ga položimo na kosinu postolja, nakon čega se magneti pobrinu da “klikne” na svoje mjesto i započne punjenjem. Baterija je dostatna za oko 20 sati kontinuiranog rada.

Leadr i dalje ima naše simpatije – riječ je o doista izvrsnom mišu, a ujedno i jednom od rijetkih koje Logitech nije pomeo svojim bežičnim arsenalom.

Roccat Leadr

  • Vrhunski optički senzor
  • Sjajne bežične performanse
  • Visoka kvaliteta izrade
  • Mnoštvo tipki
  • Moćan driver
  • Dolazi s postoljem za punjenje
  • Napadne LED-ice na postolju
Ergonomija 9
Performanse 10
UKUPNI DOJAM 10