I Hrvatska pošta uposlila domaće robotske skladištare

Hrvatska pošta uvela je autonomne robote Gideon Brothersa za prijevoz paleta u svoj novi sortirni centar u Velikoj Gorici

Sandro Vrbanus subota, 21. prosinca 2019. u 13:34

Hrvatska pošta uvela je autonomne robote Gideon Brothersa za prijevoz paleta u Novi sortirni centar (NSC) i time snažno potpomogla razvoj temeljnog poslovanja kao najvažnije odrednice Strategije Pošta 2022. Uvođenjem robotike u svoje poslovanje Hrvatska pošta sprema se za industriju 4.0 povezujući sustave bazirane na internetskoj tehnologiji radi uspostave komunikacije između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih sustava.

Roboti nadopunjuju, a ne mijenjaju ljude

Primjenom robotskih sustava smanjuju se troškovi pružanja usluga, skraćuje vrijeme trajanja uslužnog ciklusa te povećava učinkovitost energetskih sustava. Roboti ne zamjenjuju ljude, oni su njihovo oruđe i pomažu im u postizanju ciljeva koje do njihove pojave nisu ni zamišljali – a tim načelom vodi se i hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers. To je bilo i misao vodilja Hrvatske pošte pri donošenju odluke o pokretanju pilot-projekta korištenja autonomnih robota za prijevoz paleta u Novom sortirnom centru u Velikoj Gorici.

Pilot-projekt će se provoditi iduća četiri mjeseca te će se tijekom tog perioda obučavati i radnici koji će upotrebljavati robote. Roboti u skladištu Hrvatske pošte će pružati pomoć prilikom komisioniranja i prijevoza robe, dok će u sortirnici služiti za prijevoz pošiljaka iz vozila do mjesta za razradu i pripremu za dostavu.

Ovo pokazuje kako je Hrvatska pošta otvorena za nove mogućnosti koje joj pruža tehnologija i koja može osigurati konkurentsku prednost i tako pomoći hrvatskom gospodarstvu da koristi i stvara prilike koje donose nove tehnologije, poručili su iz ove kompanije.