Roboti za automatsku UV dezinfekciju prostorija u borbi protiv koronavirusa

Danska kompanija UVD Robots proizvela je autonomne robote koji se prostorijama kreću poput samohodnih usisavača i osvjetljavaju ih ultraljubičastim svjetlom koje ubija viruse

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. ožujka 2020. u 20:15

Kineske bolnice od prošlog su mjeseca počele koristiti rješenje danske kompanije UVD Robots za dezinfekciju pomoću ultraljubičastog svjetla. Ovi roboti osmišljeni su prije nekoliko godina, koriste se tehnologijom poznatom iz samohodnih kućnih usisavača (Roomba i sličnih) kako bi se snalazili u prostoru. Na sebi nose niz UV svjetiljki koje emitiraju UV-C zrake, pogubne za DNA i RNA molekule virusa i bakterija, kako u zraku tako i na svim površinama prostorija.

Razvoj ovih robota započeo je 2014. godine, a dovršen je 2018., kada su prvi primjerci plasirani na tržište. Do sada ih je UVD Robots prodao u 40-ak zemalja svijeta da bi ih sada poslao i u nekoliko kineskih bolnica.

Dok roboti rade ljudi ne borave u prostoriji. Roboti se čak mogu i glasovno najaviti, po novome i na kineskom jeziku, te uputiti ljude da napuste prostoriju, zatvore vrata i pokrenu dezinfekciju. Proizvodni kapaciteti danske kompanije su povećani kao odgovor na pandemiju, kažu iz ove kompanije. Cijena jednog robota je oko 60 tisuća eura.