Robotski šahist ozlijedio dječaka na turniru u Moskvi

Čini se kako je šah ipak donekle opasan sport, pogotovo kada ga igraju roboti protiv ljudi. Dokazuje to snimka s nedavno održanog šahovskog turnira u Moskvi

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. srpnja 2022. u 12:57

Roboti su sasvim korisni u raznim primjenama – od bolnica sve do tvornica i skladišta, a čak i u prometu mogu nesmetano funkcionirati, ali pod jednim uvjetom: da im ne "smetaju" ljudi. Problema u automatizaciji prometa gotovo i ne bi bilo, da istodobno na cestama, uz robote, ne moraju egzistirati i pješaci i ljudski vozači. U interakciji ljudi i robota najčešće dolazi do problema, pa je stoga potrebno prilagoditi robotsku percepciju i pokrete, kako bi oni bili prije svega sigurni za ljude (što je i u skladu sa zakonima robotike Isaaca Asimova).

Opasnosti robotskog šaha

No, s vremena na vrijeme čak i bezazleni roboti mogu se pokazati opasnima, ako nisu dovoljno pažljivo osmišljeni. Posljednji primjer za to je snimka sa šahovskog turnira nedavno održanoga u Moskvi. Tamo su organizatori unajmili robota-šahista, pa ga suprotstavili ljudima. Robot sa snimke igrao je simultanku na tri ploče, na jednoj od kojih je s druge strane sjedio nesretni sedmogodišnjak.

U jednoj razmjeni poteza dječak je posegnuo za figurom, baš u trenutku kada je i robot svojom rukom krenuo prema ploči, a u bliskom susretu robotske i dječje ruke nastradala je, naravno, ona dječja. Robot je svojim pokretom pritisnuo dječakovu ruku na ploču i pritom mu polomio jednu od kostiju u prstu. Dječak je pretrpio lakšu ozljedu, uspio je završiti turnir s longetom, ali su njegovi roditelji najavili podizanje tužbe.

Organizatori kažu kako je robot unajmljen, da ima preko 15 godina iskustva u igranju šaha te da je riječ o nesretnom slučaju. Nije sasvim jasno je li dječak požurio sa svojim potezom i tako se upleo u robotski planirani pokret, ili je robot učinio grešku i pokušao povući svoj potez u krivom trenutku. Iz Šahovske federacije Moskve poručuju je da je riječ o iznimno rijetkom slučaju, odnosno da je to prvi puta da se ovako nešto dogodilo.