Ruski startup pokrenuo proizvodnju realističnih humanoidnih robota

Predstavnici Promobota kažu kako su u stanju proizvesti robota koji će vrlo vjerno kopirati izgled bilo koje osobe, a moći će mijenjati izraze lica i voditi razgovore

Sandro Vrbanus utorak, 5. studenog 2019. u 14:15

Ruski robotički startup Promobot počeo je s proizvodnjom i prodajom humanoidnih, ili bolje rečeno antropomorfnih, robota vrlo realističnog izgleda. Android Robo-C, kako nazivaju svoj proizvod, prvi je potpuno realistični humanoidni robot na svijetu, a može biti proizveden kao replika bilo koje osobe.

Osim vjernog izgleda, ovaj robot je u stanju mijenjati izraze lica poput prave osobe. Imitirajući ljude u stanju je pomicati usne, obrve, oči i druge mišiće lica u ukupno 18 pomičnih točaka, postižući oko 600 različitih grimasa i emocija. Tehnologija unutar njega, pak, omogućava mu vođenje razgovora i odgovaranje na pitanja ljudi. Lice je prekriveno i vjernom umjetnom kožom, što se može vidjeti i u priloženoj galeriji i videu.

Jezivo realistično

Iz Promobota kažu da je ovaj robot namijenjen smanjenju barijere za komunikaciju između ljudi i strojeva. Njihova je vizija svojim antropomorfnim robotima zamijeniti zaposlenike na javnim mjestima i u institucijama kao što su poštanski uredi, banke i uredi lokalne uprave. Isto tako ovi bi se roboti mogli koristiti kao kućni pomoćnici, a putem glasovnih naredbi njima bi se moglo upravljati ostalim uređajima pametnog doma.

Potencijal za prodaju vide i u muzejima koji bi mogli imati realistične robotske replike slavnih osoba koje bi mogle poslužiti za promociju i privlačenje posjetitelja.