Najjači Exynos s GPU-om temeljenim na RDNA 2 arhitekturi stiže već u siječnju

'Tržište igara uskoro će postati ozbiljno. Pratite nas za sljedeći Exynos s novim GPU-om rođenim iz RDNA 2 arhitekture', poručili su iz Samsunga

Matej Markovinović subota, 1. siječnja 2022. u 18:22

U Samsungu je sve spremno za predstavljanje njihovog najjačeg Exynos čipa koji će među ostalom pogoniti nove Galaxy S22 modele koje svi nestrpljivo čekaju. Sudeći prema objavi na njihovom Twitteru, tvrtkin će flagship SoC imati GPU temeljen na AMD-ovoj RDNA 2 arhitekturi, koja se koristi i na novom Xboxu, PlayStationu 5, ali i AMD-ovim RX 6000 grafičkim karticama.

Naime, prema svim očekivanjima i procurenim informacijama, novi će se Samsungov čip zvati Exynos 2200. Naravno, to valja uzeti sa zrnom soli, jer je i Qualcomm u zadnji čas odlučio promijeniti način imenovanja čipova, ali barem je poznata činjenica da će tvrtka njegovo predstavljanje održati već 11. siječnja 2022. godine.

Samsung se u svojoj objavi hvali igraćim sposobnostima novog čipa, ističući činjenicu da će „tržište igara uskoro postati ozbiljno“. Međutim, nije u potpunosti jasno što to znači, jer će novi Exynos na kraju krajeva pogoniti pametne telefone, od kojih se svakako ne može očekivati next-gen grafika koju dobivamo na novim konzolama i igraćim računalima, piše The Verge.

Kao što to i inače biva sa Samsungom, na pojedina će tržišta stići S22 serija pogonjena Snapdragonom 8 Gen 1, dok će kod nas biti dostupne inačice s nadolazećim Exynosom.