Jesu li mehaničke tipkovnice precijenjene?

Mehaničke su tipkovnice mnogo složenije od membranskih - sadrže individualne prekidače, nerijetko i metalnu ploču, a skupi modeli i diodu za svaku tipku - nakupi se toga, ima više dijelova, izrada je složenija i skuplja

Mario Baksa četvrtak, 10. listopada 2019. u 14:30

Problem

Nikad mi nije bila jasna tolika skupoća čak i jednostavnijih mehaničkih tipkovnica. Zamisli, feder i dvije-tri žice ispod svake tipke, big deal.

Odgovor

Prekidač Cherry MX Blue u dijelovima
Prekidač Cherry MX Blue u dijelovima

Stotinjak federa (opruga), svaki u zasebnom fizičkom prekidaču sastavljenom od nekoliko elemenata, pri čemu je svaki prekidač pojedinačno pričvršćen na ploču, češće metalnu, iako se viđaju i tipkovnice s plastičnom pločom. U skupljim tipkovnicama i uparen sa svojom diodom radi hardverskog N-key rollovera.

Kad biste sami probali kupiti Cherryjeve MX prekidače neugodno biste se iznenadili cijenom koju biste za njih trebali platiti - mnoge (većina?) gotove mehaničke tipkovnice jeftinije nego da sami idete kupiti isti broj samo Cherryjevih MX prekidača. A gdje je još sve ostalo - ploča, kontroler, kućište, stabilizatori i kapice. Naravno, proizvođači prekidače kupuju na veliko pa ih ipak koštaju manje nego da kao privatni kupac idete kupovati, ali cijena je ipak relativno visoka. Dakle, mehaničke tipkovnice inherentno moraju biti značajno skuplje od membranskih.

Možda najvažniji aspekt mehaničkih prekidača - moguć je odabir prekidača s obzirom na vlastite preference - volite li mekše ili tvrđe prekidače, volite li da se pod prstima osjeti klik (taktilnost), da taktilnost bude izražena ili blaga, ili ne želite osjetiti klik, odnosno želite linearni otpor. Kod membranskih tipkovnica nemate takav izbor, a pogotovo je kod membranskih tipkovnica problematična taktilnost. Mada valja reći da ima i membranskih tipkovnica s ponešto izraženom taktilnošću, no to je daleko od mehaničkih tipkovnica. Uglavnom, na svakom ponaosob je da isproba različite prekidače i utvrdi koji mu najbolje odgovaraju.

Više je faktora koji utječu na skupoću mehaničkih tipkovnica, zbog kojih njihova cijena ne može biti niska, ali to ne znači da ne bi mogla biti niža
Više je faktora koji utječu na skupoću mehaničkih tipkovnica, zbog kojih njihova cijena ne može biti niska, ali to ne znači da ne bi mogla biti niža

Bi li cijena mehaničkih nekih tipkovnica mogla biti i niža? Svakako. Cijena bi se mogla smanjiti kad bi se radile u većim serijama. Ili kad se cijena ne bi napuhavala radi marketinga gamerima. Zanimljiva je anomalija i kad tenkeyless tipkovnica (ona bez numeričkog dijela) košta jednako ili čak više nego tipkovnica punog formata, a ima osjetno manje tipki. To bi se dalo objasniti manjim serijama, ali se tu ipak može javiti osjećaj da je korisnik nasamaren.

Uzmite u obzir i još jedan aspekt - trajnost, preciznost i ugoda tipkanja. Ako puno tipkate i mehanička vam tipkovnica omogućava da tipkate brže, s manje grešaka, s manjim zamorom, onda vam se razlika u cijeni vjerojatno isplatila ako ničim drugim, onda s manje vremena utrošenog na tipkanje. Oni koji puno tipkaju znaju cijeniti kvalitetnu tipkovnicu i ona im je ulaganje, a ne trošak. To naravno ne znači da morate kupiti najskuplju mehaničku tipkovnicu.

S obzirom da je Cherryev patent na njihove MX prekidače istekao, pojavili su se mnogobrojni klonovi pa je danas moguće i za relativno malen novac kupiti mehaničku tipkovnicu - naravno, ne s originalnim prekidačima Cherry MX.

Osobno iskustvo - ergonomija vs mehanika

Vaš je autor inače bio zakleti ljubitelj razdvojenih, ergonomskih tipkovnica. Konkretno, kroz više od 15 godina koristio sam gotovo isključivo razdvojene ergonomske tipkovnice, tj. tipkovnice kod kojih su lijevi i desni alfanumerički dio razdvojeni. Onima koji tipkaju s dva prsta takve se tipkovnice vjerojatno ne sviđaju, no oni koji tipkaju sa svih deset prstiju, nakon duljeg tipkanja vjerojatno imaju manji zamor zglobova zapešća i prstiju.

Kako su takve tipkovnice razumne cijene dolazile samo u izvedbama s gumenom membranom, to je značilo da sam bio prisiljen koristiti membranske tipkovnice, iako su mi najbolji prekidači koje sam ikad probao bili oni u legendarnoj IBM-ovovoj mehaničkoj tipkovnici Model M.

Počelo je s BTC-vim modelom 8110M, s kursorskim tipkama s obje strane i podijeljenom razmaknicom (lijeva razmaknica je funkcionirala kao backspace). Par mjeseci nakon toga nju je zamijenila tipkovnica Microsoft Natural zbog bolje ergonomije, koja je bila u funkciji nekih sedam godina, dok nije stradala od zalijevanja tekućinom.

Iduća i posljednja u nizu bila je Logitechova bežična tipkovnica, koja je došla u paketu s laserskim mišem (navodno ergonomskim, no meni nikako ergonomski nije odgovarao) - Logitech Cordless Desktop Comfort. Ergonomija je bila nešlo lošija nego kod Microsoftove, no bila je uža pa ju je bilo lakše smjestiti na ladicu za tipkovnicu u stolu, a i bila je bežična - korisno i praktično.

Međutim, želja za mehaničkim klikom nikad nije nestala pa sam početkom prošle godine naručio najjeftiniju mehaničku tipkovnicu koju sam mogao kupiti: METOO ZERO X52 (recenzija). Naručio sam je zapravo da vidim vrijede li išta te ultra-jeftine kineske mehaničke tipkovnice te da vidim koliko bi mi se doista svidjelo tipkati na prekidačima koji su klonovi Cherry MX Blue pa da možda u budućnosti kupim neku bolju mehaničku tipkovnicu ako mi se tipkanje na mehaničkim prekidačima toliko svidi.

Rezultat? Iako sam se prvo nećkao, kako sam je počeo sve više koristiti, došlo je do toga da sam ergonomsku tipkovnicu spremio, a ovu mehaničku još uvijek koristim, unatoč tome što se povremeno dogodi da neke tipke ne registriraju klik. Jednostavno ugoda tipkanja na mehaničkim prekidačima nadilazi ergonomski položaj ruku na ergonomskoj tipkovnici. Barem za mene. Jedinu mogućnost povratka na ergonomsku tipkovnicu vidim samo u slučaju da ergonomska tipkovnica ima mehaničke prekidače. Ima i takvih tipkovnica, samo što su najčešće vrlo skupe, a i mnoge su dosta široke, što ruke/tijelo osobe koja tipka tjera u neergonomski položaj, jer se negdje mora naći mjesta i za miša.