Fina omogućila slanje i primanje novca putem broja telefona, e-maila ili OIB-a

Umjesto da imate kod sebe broj računa primatelja, slati novac od sada možete i ako imate neki drugi njegov kontakt, no samo ako je on prethodno upisan u registar kod Fine

Sandro Vrbanus srijeda, 24. ožujka 2021. u 10:53

Od ovoga je tjedna korisnicima u Hrvatskoj dostupna Finina usluga Frendi. Ona omogućava svima da svoj broj mobitela, e-mail adresu ili OIB povežu s brojem računa u banci i potom jednostavnije primaju ili šalju novac svojim kontaktima. Kako bi to bilo moguće, potrebno je upisati se u registar kod Fine, dati svoje kontakt podatke koji će se povezati s IBAN-om, te potom novac prebacivati prijateljima putem redovne aplikacije za mobilno bankarstvo. Preduvjet je također da je i poslovna banka korisnika upisana u Fininom Registru.

U korak s bankama

U svijetu mobilnih financija ovakva usluga već je poznata. Klijenti iste banke ili korisnici iste bankovne aplikacije (npr IziPay ili KeksPay) još od ranije mogu jednostavno slati i primati novac između sebe koristeći samo kontakt podatke iz imenika na mobitelu.

Iz Fine kažu kako su pratili potrebe tržišta i iskustva korisnika pri plaćanju. Kako bi proširili ovu mogućnost, uspostavili su platni sustav NKSInst, čime je omogućeno plaćanje u realnom vremenu. Osim toga pokrenut je Registar posrednih identifikatora računa koji će još više olakšati i ubrzati razmjenu novca između platitelja i primatelja. Fina je ovaj Registar na korištenje ponudila bankama i fintech kompanijama. Trenutačno su njegovi sudionici tek Hrvatska poštanska banka i Privredna banka Zagreb, a u Fini očekuju da će njihovo rješenje uskoro prihvatiti i ostale banke i fintech kompanije u Hrvatskoj.

Kako se prijaviti?

Građani od sada u Fini mogu registrirati broj mobitela, OIB ili e-mail te na taj način povezati navedene brojeve s dobivenim IBAN-om u banci. Usluga Frendi će im potom omogućiti lako slanje i primanje novca u mobilnim aplikacijama PBZ-a i HPB-a.

Prijava na uslugu Frendi za korisnike je besplatna. Moguće ju je izvršiti na njihovom webu, kao i u nekoj od poslovnica. U slučaju da se prijava radi online, potrebno se autentificirati putem usluge FINA Autentikator, unutar Finine mobilne aplikacije mFina. Potrebno je dati željene podatke (broj mobitela, e-mail ili OIB) te IBAN s kojim ih želite povezati.