Usluga Street View slavi 15. rođendan

Popularna usluga za razgledavanje gradova, povijesnih znamenitosti i prirodnih ljepota dostupna je i u Hrvatskoj već deset godina, a prema broju posjeta našim lokacijama nalazimo se na 43. mjestu među prvih sto zemalja

Bug.hr četvrtak, 26. svibnja 2022. u 23:04

Još 2007. godine Google je objavio prve Street View fotografije San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija i Denvera. Od tada, prepoznatljivi Street View automobili opremljeni kamerama fotografirali su više od 220 milijardi Street View fotografija i prešli više od 16 milijuna km - što je jednako obilasku oko zemaljske kugle više od 400 puta! Uz fotografiranje na razini ulice, Street View fotografije zabilježile su unutar kulturnih znamenitosti, svemira i duboko u ocean.

Tijekom proteklih godinu dana zahvaljujući usluzi Street View korisnici su imali priliku istraživati brojne gradove, povijesne znamenitosti kao i prirodne ljepote diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Top pet zemalja prema broju posjeta usluzi Street View su Indonezija, SAD, Japan, Meksiko i Brazil. Hrvatska se također našla na listi 100 zemalja prema broju posjeta usluzi Street View zauzevši 43. mjesto.

S toliko svjetskih znamenitosti na dohvat ruke, tri lokacije koje su izazvale najveće zanimanje korisnika tijekom protekle godine dana na usluzi Street View su najviša zgrada na svijetu Burj Khalifa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kultni Eiffelov toranj u Parizu i posebna kolekcija fotografija kako unutar tako i izvan Taj Mahala u Indiji.

Kada je riječ o Hrvatskoj, korisnici su najviše istraživali naš prekrasni Nacionalni park Plitvička jezera, plažu Zlatni rat na otoku Braču i jedinstvene Morske orgulje u Zadru.

<strong>Najposjećenije lokacije na usluzi Street View u Hrvatskoj</strong>
Najposjećenije lokacije na usluzi Street View u Hrvatskoj

Kao popularna turistička destinacija, Hrvatska je nadaleko poznata po kristalno čistom moru i prekrasnim plažama. Kako bi došli do skrivenih morskih oaza, korisnici usluge Street View najviše su istraživali sljedeće plaže – Pasjača, Oprna te Havajsku plažu.

Međutim, Hrvatska je puno više od mora, sunca i plaža, bogata prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom. Najposjećivaniji muzeji na usluzi bili su Knežev dvor, Muzej iluzija i Memorijalni centar „Nikola Tesla” dok su Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Krka najposjećeniji nacionalni parkovi.

Kako bi proslavili 15. rođendan usluge Street View, Google je korisnicima dao na raspolaganje četiri potpuno nove kolekcije:

  • Piramide Meroë u Sudanu: Mogu se istražiti drevne piramide u kojima se nalaze grobnice kraljeva i kraljica Meroitskog kraljevstva zahvaljujući novim panoramskim slikama.
  • Milanska katedrala: Najveća je katedrala u Italiji i treća po veličini u Europi te se može pohvaliti jednim od najljepših pogleda na Milano! Sada svatko može zaviriti iza kulisa ovog arhitektonskog i kulturnog dragulja zahvaljujući objavljenim fotografijama u sklopu partnerskog projekta Google Arts & Culture i Milanske katedrale.
  • Dom invalida (Les Invalides) u Parizu: Prije Eiffelovog tornja, zlatna kupola Doma invalida bila je najviša točka u Parizu. Nove fotografije povijesnih zgrada Doma invalida omogućuju korisnicima istraživanje muzeja i spomenika.
  • Mreža trajekata u gradu Sydney: Kultna mreža trajekata bit će digitalno sačuvana zahvaljujući suradnji s državnom agencijom Transport for New South Wales. Kasnije ove godine predstavit će se ovu kolekciju na usluzi Street View koju su nazvali „Ferry View”.

Kako bi se olakšalo dodavanje vlastitih fotografija pokrenuta je i usluga Street View Studio — nova platforma sa svim alatima koji su potrebni za brzo objavljivanje većeg broja fotografija snimljenih u 360 stupnjeva.