Zagrepčani od sada po eOsobnu umjesto u Petrinjsku idu u Vukovarsku, termin rezervirajte online

Kraj pandemije bit će i u Hrvatskoj vjerojatno proglašen uskoro, pa će svi, kojima su osobni dokumenti istekli, morati izvaditi nove. Donosimo aktualne servisne informacije za stanovnike Zagreba

Sandro Vrbanus subota, 6. svibnja 2023. u 12:25

Nedavno su iz MUP-a obavijestili sve građane kako će, vrlo vjerojatno, i u Hrvatskoj biti proglašen službeni kraj pandemije koronavirusa, što znači da će u međuvremenu istekle osobne dokumente trebati zamijeniti novima. Hrvatski građani u tom su trenutku imali preko 220 tisuća osobnih iskaznica, 410 tisuća putovnica te 78 tisuća vozačkih dozvola – sve odreda s isteklim rokovima važenja. Svi ti dokumenti privremeno se mogu koristiti, ali neće biti važeći onoga dana kada pandemija i službeno završi, pa se po proglašenju očekuju velike gužve na šalterima.

Da bi stvar bila dodatno komplicirana, zgrada MUP-a u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici odnedavno je u procesu obnove, pa su određeni poslovi preseljeni. Živite li u Zagrebu, a imate potrebu izraditi nove osobne dokumente, informacije u nastavku bit će vam od koristi, kako ne biste lutali među MUP-ovim šalterima na različitim lokacijama.

Iz Petrinjske u Vukovarsku

Najveća promjena tiče se vađenja osobnih iskaznica i putovnica. Od protekloga utorka, 2. svibnja, građani umjesto u Petrinjskoj 30 zahtjeve za osobne iskaznice i putovnice podnose u Ulici grada Vukovara 70. Međutim, oni koji su prethodno podnijeli zahtjev za osobne iskaznice i putovnice u Petrinjskoj 30, a koje su im izrađene, preuzimaju ih i dalje u Petrinjskoj 30 – u prizemlju te zgrade, u vremenu od 7 do 19 sati.

Nova lokacija MUP-a: Vukovarska 70
Nova lokacija MUP-a: Vukovarska 70

Dakle, Zagrepčani zahtjeve za nove osobne iskaznice i putovnice sada mogu podnijeti na četiri adrese: Ulica grada Vukovara 70, Heinzelova 98, II. PP Zagreb (Črnomerec), Ilica 245 te VI. PP Novi Zagreb, Trg Narodne zaštite 1. U žurnom i ubrzanom postupku zahtjevi se za osobnu iskaznicu i putovnicu podnose jedino na adresi Ulica grada Vukovara 70 (detalji u tablici niže).

Poslovi oružja i državljanstva i dalje se obavljaju u Petrinjskoj 30 i to u vremenu od 8 do 15 sati.

Nakon izdavanja e-osobne iskaznice aktivaciju možete obaviti samostalno online ili na 'mobilnim kioscima' postavljenim u PP, a nakon toga zahtjev za izdavanje putovnice i vozačke dozvole možete podnijeti elektroničkim putem kroz servis e-Građani, dakle bez dolaska na šaltere.

LOKACIJA RADNO VRIJEME
Ulica grada Vukovara 70 Od 7 do 19 sati
OSOBNE ISKAZNICE-REDOVNI, UBRZANI I ŽURNI POSTUPAK
PUTOVNICE-REDOVNI I ŽURNI POSTUPAK
Heinzelova 98 Od 7 do 19 sati
OSOBNE ISKAZNICE I PUTOVNICE
SAMO U REDOVNOM POSTUPKU
II. PP Zagreb (Črnomerec), Ilica 245 Od 7 do 14 sati
OSOBNE ISKAZNICE I PUTOVNICE
SAMO U REDOVNOM POSTUPKU
VI. PP Novi Zagreb, Trg Narodne zaštite 1 Od 7 do 14 sati
OSOBNE ISKAZNICE I PUTOVNICE 
SAMO U REDOVNOM POSTUPKU