AZOP će surađivati u istragama curenja podataka s Facebooka i LinkedIna

Agencija za zaštitu osobnih podataka izvijestila je da će sudjelovati u zajedničkim operacijama i istragama vezano za slučajeve curenja podataka u okviru jedinstvenog mehanizma suradnje EU

Sandro Vrbanus subota, 10. travnja 2021. u 14:02

Nakon što je otkriveno da je Facebooku ukradena ogromna količina privatnih podataka, koja je potom postala javno dostupna, o ovom su se slučaju oglasili i iz hrvatske Agencije za zaštitu osobnih podataka.

"Nastavno na curenje osobnih podataka, odnosno povredu osobnih podataka i kršenje sigurnosti osobnih podataka korisnika Facebooka, među kojima i 650 tisuća osobnih podataka hrvatskih građana, ovim putem želimo informirati građane da će AZOP sudjelovati u zajedničkim operacijama i istragama vezano za ovaj slučaj u okviru jedinstvenog mehanizma suradnje (one-stop-shop), zajedno s irskim nadzornim tijelom kao vodećim nadzornim tijelom obzirom da se glavni poslovni nastan Facebooka nalazi u Irskoj, te s ostalim zainteresiranim nadzornim tijelima, a javnost će pravovremeno biti informirana o rezultatima istrage. Također, AZOP će se uključiti i u istragu vezano za kompromitaciju osobnih podataka korisnika LinkedIna", poručeno je.

Provjerite podatke i zaštitite se

Iz AZOP-a su, kao uostalom i mi, uputili građane da putem stranice Have I Been Pwned? provjere jesu li im kompromitirane adrese elektroničke pošte i brojevi mobitela koje koriste za prijavu na Facebook, LinkedIn, ali i za prijavu na druge društvene mreže, Internet servise ili usluge.

U slučaju da utvrde da je određena adresa elektroničke pošte kompromitirana, savjetuju sljedeće:

  • Promijenite lozinku za tu adresu elektroničke pošte u novu snažnu sigurnosnu lozinku,
  • Kreirajte novu zasebnu snažnu sigurnosnu lozinku za sve internetske servise i usluge za koje ste koristili tu adresu elektroničke pošte za prijavu (npr. društvene mreže, Internet trgovina, itd.). Ukoliko ta Internet usluga ili servis nude preporučljivo bi bilo uključiti opciju dvostruke autentifikacije.

Posebno upozorenje za LinkedIn

Dodatno, iz AZOP-a su korisnike LinkedIna upozorili da ne odgovaraju na lažne e-mail poruke u kojima pošiljatelj tvrdi da su upućene od strane korisničke službe LinkedIna te da nipošto ne otvaraju poveznice koje se nalaze u takvim lažnim e-mail porukama.