Sada možete provjeriti jesu li hakeri ukrali i vaš broj telefona s Facebooka

Popularni servis Have I Been Pwned? dodao je u svoju tražilicu i preko pola milijarde zapisa o telefonskim brojevima koji su s Facebooka nedavno procurili u javnost

Sandro Vrbanus utorak, 6. travnja 2021. u 16:35

Facebooku je, čuli ste to već sigurno ovih dana, u kolvozu 2019. godine netko ukrao bazu podataka s imenima i telefonskim brojevima oko 533 milijuna njihovih korisnika. Među ukradenim podacima nalaze se i oni o gotovo 660 tisuća korisnika iz Hrvatske, pa je logično da se mnogi pitaju – jesu li hakeri ukrali i moje podatke?

Telefonski imenik s pola milijarde zapisa

Odgovor na ovo pitanje možete lako dobiti putem popularnog servisa Have I Been Pwned?. Oni su odmah nakon što se na Internetu pojavila ukradena baza podataka svoje baze nadopunili s oko 2,5 milijuna e-mail adresa iz ovog curenja podataka (iako su veliku većinu "procurenih" mailova već imali u svojim bazama od ranije). Sada su u tražilicu dodali i mogućnost pretraživanja po broju telefona, njih točno 509.458.528, dobivši tako vjerojatno najveći telefonski imenik na svijetu.

Svi ovi telefonski brojevi u ukradenoj su bazi povezani s identitetima korisnika Facebooka, a ponekad i s drugim podacima poput e-mail adresa, lokacijskih podataka, rođendana, datuma kreiranja računa na Facebooku, statusima veze i slično.

Upišete li u tražilicu servisa Have I Been Pwned? svoj broj telefona u međunarodnom formatu (npr 385911234567 ili +385981234567), dobit ćete informaciju o tome je li taj broj među pola milijarde onih kojima sada može pristupiti tko god želi, i vidjeti ime njegovog vlasnika. Ime vlasnika telefonskog broja vam ovaj servis, dakako, neće otkriti.

Rezultat u slučaju da vam broj nije ukraden...
Rezultat u slučaju da vam broj nije ukraden...
...i onaj u slučaju da vam se broj ipak nalazi u ukradenoj bazi
...i onaj u slučaju da vam se broj ipak nalazi u ukradenoj bazi

Čak i ako se, poput Marka Zuckerberga, nađete među onima čijih su se brojeva telefona domogli kradljivci, ne morate previše brinuti da će vam netko upasti u račun ili ukrasti identitet. Potrebno je, ipak, biti na oprezu i kloniti se otvaranja sumnjivih linkova koji bi vam na taj broj mobitela mogli doći putem raznih aplikacija ili SMS poruka.