Kina pokrenula globalnu inicijativu za sigurnost podataka

Kina poziva sve države svijeta da stave jednak naglasak na razvoj i sigurnost u ICT sektoru, te da zauzmu uravnotežen pristup tehnološkom napretku koji će štititi nacionalne interese, ali i podatke korisnika

Sandro Vrbanus petak, 11. rujna 2020. u 18:00

U uvjetima trgovinskog rata s SAD-om i konstantnih tenzija oko kineskih proizvođača elektroničke opreme te društvenih mreža, službeni Peking je pokrenuo vlastitu inicijativu, za koju žele da postane globalna, a tiče se sigurnosti u ICT sektoru, suradnje među državama te općenito sigurnosti podataka na Internetu. Inicijativu je početkom ovoga tjedna predstavio kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

"Eksplozivni rast i agregacija podataka, kao ključni element digitalne tehnologije, odigrali su presudnu ulogu te su osigurali inovativan razvoj u preoblikovanju života ljudi, posebice kada su u pitanju sigurnost, ekonomski i socijalni razvoj država", stoji u najavi inicijative, koja ističe da održavanje sigurnosti lanca opskrbe ICT proizvoda i usluga nikada nije bilo važnije.

Kina ovime poziva sve države da stave jednak naglasak na razvoj i sigurnost te da zauzmu uravnotežen pristup tehnološkom napretku, gospodarskom razvoju i zaštiti nacionalne sigurnosti i javnih interesa.

Mir, sigurnost, otvorenost, suradnja i red

Države bi, kažu, trebale njegovati otvoreno, pošteno i nediskriminirajuće poslovno okruženje, a imaju odgovornost i pravo osigurati sigurnost osobnih podataka koji se odnose na njihovu nacionalnu sigurnost, javnu sigurnost, ekonomsku sigurnost i socijalnu stabilnost.

"Pozivamo vlade, međunarodne organizacije, ICT kompanije, tehnološke zajednice, civilne organizacije, pojedince i sve ostale aktere da uložimo zajednički napor u promicanje sigurnosti podataka prema načelu obuhvatnih savjetovanja, zajedničkog doprinosa i zajedničkih koristi. Ističemo da bi sve strane trebale intenzivirati dijalog i suradnju na temelju uzajamnog poštovanja i udružiti se kako bi stvorile zajednicu sa zajedničkom budućnošću u cyber prostoru koja uključuje mir, sigurnost, otvorenost, suradnju i red", kažu iz kineske Vlade, te sumiraju nekoliko točaka oko kojih bi se države trebale dogovoriti.