Na Mac App Storeu pronađena spyware aplikacija

Adware Doctor, jedno vrijeme najpopularnija aplikacija za uklanjanje napasnih oglasa iz internetskih preglednika, slala je podatke o korisnicima u Kinu

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. rujna 2018. u 12:00

Protekloga tjedna digla se velika buka oko aplikacije za macOS naziva Adware Doctor. Ova je aplikacija na službenom Mac App Storeu bila prodavana za 5 dolara, a korisnicima je obećavala uklanjanje adwarea (napasnih reklama iz internetskih preglednika). U kratko je vrijeme Adware Doctor prikupio ponešto izvrsnih recenzija, da bi se nedavno domogao i prvog mjesta u kategoriji "utility" aplikacija za Mac.

Međutim, došlo je do velikog preokreta. Prije otprilike mjesec dana sigurnosni stručnjak Patrick Wardle otkrio je kako je ovaj program beskoristan, tj. da ne uklanja adware. Ova se aplikacija, naime, bavi prikupljanjem podataka o surfanju te da povijest pregledavanja Interneta svojih korisnika (iz Chromea, Firefoxa i Safarija) šalje na jedan poslužitelj u Kinu.

Sumnjivo ponašanje otkrio je njemački tviteraš i sigurnosni stručnjak pod nadimkom @privacy1st, da bi Wardle sve analizirao i razotkrio mutne poslove Adware Doctora.

Nakon višestrukog prijavljivanja ove situacije Appleu, tek je proteklog petka, gotovo mjesec dana nakon prve prijave, Apple uklonio aplikaciju Adware Doctor sa svoje službene trgovine. Sada je postalo jasno kako su autori ovog spywarea nasamarili i Apple i njegove korisnike, lažnim pozitivnim recenzijama stekli popularnost, te krali privatne podatke od za sada nepoznatog broja ljudi koji su aplikaciju kupili.