Njemačka ne preporučuje korištenje antivirusa Kaspersky

Putem službenog ureda za informacijsku sigurnost njemačke su vlasti izdale priopćenje u kojem se navodi da bi poznati antivirus mogao poslužiti ruskim vlastima za špijuniranje ili hakerske napade

Sandro Vrbanus srijeda, 16. ožujka 2022. u 11:29

Njemački državni ured za informacijsku sigurnost, BIS, izdao je službeno upozorenje građanima te zemlje i savjetovao im da ne koriste poznato rusko antivirusno rješenje Kaspersky. Ovaj antivirus, kažu njemački stručnjaci, usko je povezan s oblakom i ima vrlo visoke dozvole unutar operacijskog sustava. Kako bi se redovito ažurirao mora održavati stalnu kriptiranu vezu s poslužiteljima proizvođača, koji se pak nalazi u Rusiji.

Slijedom toga, promet između računala i servera ne može se nadzirati, pa je povjerenje u proizvođača ključno. U slučaju da postoji sumnja u njegovu pouzdanost, takav antivirus smatra se sigurnosnim rizikom.

Potencijalni sigurnosni rizik

BIS potom povezuje aktivnosti ruske vojske i obavještajnih službi, navodi prijetnje koje ta zemlja službeno upućuje Europskoj uniji i NATO-u, pa se smatra da bi se putem Kasperskoga mogli vršiti kibernetički napadi na zapadne ciljeve. Proizvođač bi, kažu, mogao biti natjeran na provođenje takvih napada ili na špijuniranje korisnika bez njihovog znanja.

Zbog svega ovoga, kompanijama i pojedincima se preporučuje da ne koriste Kaspersky već da pažljivo isplaniraju i implementiraju instalaciju njegove zamjene. Privatni korisnici u najmanjoj su opasnosti postati metom ruskih eventualnih napada, ali mogli bi postati kolateralne žrtve, navodi BSI. Njihova preporuka ne znači da je korištenje Kasperskoga zabranjeno, nego samo da nije preporučeno jer nije moguće isključiti potencijalnu prijetnju.

Iz ruske kompanije poručili su kako smatraju da ova odluka nije utemeljena na tehničkim karakteristikama njihovih proizvoda, već na političkim osnovama. "Kaspersky je privatna globalna sigurnosna kompanija i kao takva nema nikakve veze s ruskim ili bilo kojim drugim vlastima", naglasili su.