Osnivač Telegrama: WhatsApp nikada neće biti siguran

Nedavno otkriven opasni propust u WhatsAppu koji može omogućiti špijuniranje korisnika potaknuo je Pavela Durova da otkrije što on misli o Facebookovoj chat aplikaciji

Sandro Vrbanus petak, 17. svibnja 2019. u 12:52

Prije svega – nadamo se da ste na vrijeme pročitali ovotjednu vijest o velikom sigurnosnom propustu koji je otkriven u WhatsAppu te da ste, ako ovu aplikaciju koristite, preuzeli njezinu najnoviju inačicu. A sada malo opširnije o WhatsAppu i njegovoj sigurnosti…

Pavel Durov, osnivač chat aplikacije Telegram – koja je inače open source i diči se izvanrednim sigurnosnim značajkama – osvrnuo se na nedavne probleme WhatsAppa. Iskoristio je ovu priliku da pojasni zašto, prema njegovom mišljenju, Facebookova aplikacija za chat nikada neće biti sasvim sigurna od špijuniranja. Njegovi argumenti gotovo da se mogu sažeti u naslovnoj ilustraciji: korisnički su podaci roba koju Zuckerbergova kompanija daje (ili prodaje) gotovo svima koji to požele.

Durov kaže kako nije iznenađen nedavno otkrivenim propustom u WhatsAppu jer kad god se u ovoj aplikaciji neki problem otkrije i zakrpa, ne prođe dugo dok se ne pojavi novi. Ovakvo ponašanje, kaže, izgleda kao da nije riječ o propustima nego o namjernom ostavljanju "stražnjih vrata" za kojekakve obavještajne agencije.

Nedostatak WhatsAppa je i u tome što njegov programski kod nije otvoren, pa javnost nema pristup (kao kod Telegrama) pogledu na to kako stvar funkcionira iznutra. Napao je Durov i end-to-end enkripciju koju je WhatsApp implementirao daleko nakon ostalih, a da enkripcijom pritom nije zaštitio bacupove poruka na svojim serverima. Metapodaci s WhatsAppa redovno se šalju obavještajnim agencijama i svima koji to zatraže, a Facebook je dovoljno financijski jak da podnese česte skandale s privatnošću koji bi manje tvrtke brzo uništili.

Durov smatra da ovo neće potrajati zauvijek i da će Facebookovo licemjerje doći svome kraju, te da će oni koji se stvarno zalažu za privatnost nadvladati. Kako? Instalirajte Telegram, kaže Durov, jer oni nikada nisu niti jedan bajt podataka dali bilo kome na uvid.Prijenosni bežični BT zvučnik

JAMO DS 3

Elegantan spoj oblika i funkcionalnosti. Savršen suputnik za glazbu u pokretu. Trajanje USB punjive baterije 6 sati, priključak za SD memorijsku karticu, FM radio, AUX ulaz, 150 Hz - 20k Hz.

779 kn 899 kn Kupi

Bežične in-ear BT slušalice

FOCAL SPARK

Kvalitetan Focal zvuk, aluminijsko kućište, ugrađen mikrofon i daljinski upravljač na kablu, do 8 sati trajanje bateriije, 16 Ohms, 20Hz – 20KHz, 103dB.

499 kn 799 kn Kupi