Phishing je najčešći oblik internetske prijevare u Hrvatskoj

Listopad je Europski mjesec kibernetičke sigurnosti, pa se u skladu s time provode kampanje o sigurnosti na Internetu i izdaju upozorenja vezana uz najčešće napade

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. listopada 2019. u 20:00

Povodom obilježavanja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti MUP i Nacionalni CERT izvijestili su javnost o statistikama iz domene cyber kriminala, te izdali upozorenja i preporuke građanima kako se zaštititi od raznih internetskih prijevara.

Najčešći tip prijavljenih incidenata u 2018. godini bio je web defacement, i phishing, dok je ove godine zabilježen manji broj prijavljenih web defacement incidenata. Navedeno je kako se prema nekim izvješćima svaki mjesec izradi 1,5 milijuna phishing stranica, a čak 90% svih napada počini se phishing mailom.

Kako tehničko rješenje za ovakve prijetnje ne postoji sigurnosni stručnjaci pozvali su sve korisnike da pri sudjelovanju u virtualnom svijetu budu jednako oprezni kome će dati svoje podatke kao i u stvarnom svijetu. Voditelj Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a Renato Grgurić iznio je podatak kako su prijave kibernetičkih kaznenih djela konstantno u porastu te su u prvih devet mjeseci 2019. porasle 10% u odnosu na broj prijava u istom razdoblju prošle godine.

S vremenom Internet je postao vrlo privlačno mjesto za počinitelje koji se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od građana izvukli novac, vrijedne financijske informacije ili osobne podatke. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ, iako još uvijek u opticaju, već su pomalo zastarjele i većina građana upoznata je s njima pa kibernetički kriminalci konstantno pronalaze nove načine prijevare građana koje su sve inovativnije i teže za otkriti.

Najučinkovitija obrana od ovih vrsta prijevara je edukacija i informiranje građana, potencijalnih žrtava odnosno prevencija, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da su počinitelji prijevara najčešće izvan granica RH. Preporuke koje se tiču zaštite od phishinga već ste sigurno pročitali više puta, no nije ih zgorega još jednom ponoviti:

  • Ne nasjedajte na sumnjive poruke elektroničke pošte u kojima nepoznate osobe ucjenjuju primatelja,
  • pazite na e-mail poruke poslane s lažnih domena,
  • ne klikajte na linkove unutar sumnjivih poruka i nikako ne ostavljajte privatne podatke na stranicama koje se iza tih linkova kriju, te
  • ne uzimajte zaozbiljno sumnjive poruke kojima se traži uplata novca na nepoznate brojeve bankovnih računa.