Provjerite jesu li se hakeri domogli vaših podataka u posljednjem napadu na Facebook

Najveći hakerski napad na Facebook kompromitirao je privatne podatke oko 30 milijuna njihovih korisnika. Facebook je objavio alat kojim svatko može provjeriti je li se našao među njima

Sandro Vrbanus subota, 13. listopada 2018. u 19:36

Prije nešto više od dva tjedna otkriveno je kako su nepoznati hakeri uspjeli iskoristiti jedan sigurnosni propust u Facebookovoj društvenoj mreži i dobiti autentikacijske podatke za nekoliko desetaka milijuna korisničkih profila. O detaljima samog napada već smo izvještavali, a sada su iz Zuckerbergove kompanije objavili neke nove informacije kao i točne brojeve o posljedicama ovog neugodnog događaja.

Ranjivost najveće društvene mreže na svijetu nalazila se u programskom kodu između srpnja prošle i rujna ove godine, a 14. rujna Facebookovi su stručnjaci zabilježili neuobičajeno veliku razinu aktivnosti na određenim dijelovima mreže. Ubrzo su shvatili kako je riječ o napadu koji je ciljao na oko 50 milijuna korisničkih profila. U konačnici se ispostavilo da su hakeri uspjeli ukrasti podatke s oko 30 milijuna profila.

Profili zahvaćeni napadom dobit će i posebne obavijesti
Profili zahvaćeni napadom dobit će i posebne obavijesti

S 15 milijuna profila ukrali su imena i kontakte (e-mail adrese i/ili telefonske brojeve). Kod dodatnih 14 milijuna korisnika ukradeni su i nešto detaljniji podaci koji uključuju privatne podatke (dob, spol, jezik, status veze, religijska opredjeljenja, mjesto stanovanja, podatke o obrazovanju i poslu, itd), dok u slučaju preostalog milijuna kompromitiranih profila hakeri nisu pristupili nikakvim podacima.

Iz Facebooka su sada objavili i alat kojim svatko može, jednim klikom, provjeriti jesu li i njegovi podaci ugroženi. Sve što je potrebno jest kliknuti na ovaj link (dok ste ulogirani na Facebook), i na dnu stranice će vam se prikazati informacija o tome je li vam račun bio žrtvom posljednjeg napada.

Ovaj profil je siguran
Ovaj profil je siguran

Istraga o napadu i dalje traje, a identitet napadača za sada nije poznat. Iz Facebooka napominju kako korisnici WhatsAppa, Instagrama i drugih usluga iste kompanije nisu bili ugroženi.