Skrivanje cijelog URL-a u Chromeu kao način borbe protiv prevara

Internetske prevare, phishing napadi i slične nedaće često se skrivaju iza web adrese slične nekoj inače legitimnoj. U Googleu se nadaju da će ih malenom promjenom moći donekle osujetiti

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. kolovoza 2020. u 15:30

Jedinstvene web adrese, URL-ovi, osnovni su način navigacije po web stranicama ali i glavni pokazatelj ako s web odredištem nešto nije u redu. Tehnika poznata kao "spoofing" iskorištava činjenicu da ljudi nisu uvijek potpuno pažljivi u čitanju dugačkih URL-ova, pa onima neopreznima hakeri na ovaj način pokušavaju podvaliti stranice koje se zovu slično nekima sasvim legitimnima.

Na webu se tako mogu naći razne domene naziva vrlo sličnih popularnima – recimo, umjesto twitter.com moguće je naići na adresu twltter.com ili twittter.com. Malena, jedva vidljiva promjena, lako se utopi u dugačkom URL-u, koji započinje s https://, a nakon imena domene donosi još nekoliko oznaka podstranica.

Takve adrese hakeri koriste kako bi od korisnika ukrali podatke putem phishing napada. Googleova studija je pokazala da je čak 60% korisnika "palo" na testu kada im se u pregledniku pojavio na ovaj način zavaravajući URL. Stoga su sada predstavili svoj način borbe protiv te pojave, sadržan u jednoj malenoj promjeni u pregledniku.

Skraćivanje URL-a

U adresnoj traci svojeg preglednika Chrome, u nadolazećoj verziji 86, počet će eksperimentirati sa skraćivanjem web adresa. Tako ćete umjesto, recimo, teksta "https://www.bug.hr/drustvene-mreze/pojavila-se-savrsena-kopija-tiktoka-zove-se-reels-a-iza-svega-stoji-instagram-16142" u vrhu svojeg preglednika moći vidjeti samo adresu "bug.hr".

To bi trebalo omogućiti svakome da lako provjeri nalazi li se na legitimnoj stranici ili ne, smatraju u Googleu. Ovakav način prikaza, usput rečeno, već duže vrijeme je aktivan u Safariju. U Chromeu će ga se moći uključiti i isključiti prema želji, a prvi će ga dobiti nasumično odabrani korisnici ili oni koji se za to izričito odluče, a Internetom surfaju putem Chromea u Canary ili Dev inačicama.