Alexa gotovo navela dijete na smrtonosni izazov pokupljen s TikToka

Jedna se Amerikanka požalila da je Amazonov pametni zvučnik Echo savjetovao njezinoj 10-godišnjoj kćeri da se, praktički, ubije dodirivanjem vodova pod naponom

Sandro Vrbanus utorak, 28. prosinca 2021. u 22:02

Pametni zvučnici, jedan od najpopularnijih artikala iz područja potrošačke elektronike posljednjih godina, mogu služiti za slušanje glazbe, streamanje radija, upravljanje drugim uređajima u pametnom domu, a može ih se iskoristiti i za igranje raznih igara i kvizova, vođenje podsjetnika i popisa za kupovinu, učenje stranih jezika, pretraživanje Interneta i u mnoge druge svrhe. Jedna od mogućnosti, ako govorimo o najpopularnijim, Amazonovim zvučnicima, jest i instaliranje dodatnih "skillova", odnosno aplikacija koje im daju desetke tisuća novih mogućnosti.

Ove mogućnosti vrlo brzo pohvataju i djeca, pa u slučaju kada virtualna asistentica Alexa govori njihov jezik, vrlo brzo počnu s njom komunicirati. To je bio i slučaj u jednom američkom domaćinstvu, gdje je 10-godišnjakinja od zvučnika Amazon Echo zatražila da joj zada izazov. Alexa je pretražila Internet, pronašla popularni izazov i prenijela ga djevojčici. Problem je bio u tome što je izazov bio potencijalno smrtonosan.

Glupa ideja s TikToka

Naime, Alexa je zadala izazov u kojem je potrebno punjač mobitela napola utaknuti u zidnu utičnicu, a potom novčićem dotaknuti neizolirane kontakte (!?). Svatko imalo razuman shvatit će da ta akcija može rezultirati elektrošokom, ozbiljnim ozljedama ili smrtnom posljedicom. Srećom, 10-godišnjakinja nije odmah poslušala ovaj savjet, a njezina majka, koja je također bila prisutna, podijelila je svoje iskustvo na Twitteru.

Postavlja se pitanje kako je takav izazov došao do Alexe i, posljedično, do krajnjeg korisnika? Odgovor se krije u činjenici da Alexa, kada nema točan odgovor ili instaliran "skill" koji bi glasovna naredba pozvala, upit proslijedi na internetsku tražilicu. U ovom slučaju pretraživanje izazova rezultiralo je prilično glupim i opasnim izazovom koji je prošle godine bio popularan na TikToku.

Iz Amazona su odmah reagirali na prijavu ovog slučaja i onemogućili da se sličan izazov predloži korisnicima Alexe u budućnosti.