Poznati detalji optužnice protiv Huaweijeve nasljednice

Meng Wanzhou navodno je putem ilegalne podružnice prodavala američke proizvode Iranu unatoč sankcijama uvedenima protiv te zemlje

Sandro Vrbanus subota, 8. prosinca 2018. u 13:45

U petak je u Kanadi održano saslušanje Sabrine Meng Wanzhou, prije nekoliko dana uhićene globalne direktorice financija i kćeri osnivača kineske kompanije Huawei. Wanzhou se našla usred međunarodnog skandala jer je njezina kompanija, prema optužbama iz SAD-a, poslovala s Iranom unatoč sankcijama, a na saslušanju su se doznali i detalji zbog kojih su američke vlasti podigle optužnicu i tjeralicu protiv nje.

Naime, direktorica financija ilegalno je i netočno predstavljala Huawei i njihovu podružnicu Skycom kao dvije potpuno odvojene kompanije. Putem Skycoma su, pak, iz njezine kompanije trgovali s Iranom, zemljom koja je pod ekonomskim sankcijama Europske unije i SAD-a. Ono što je potaknulo SAD na podizanje optužnice jest činjenica da je Skycom Iranu prodavao američku opremu i tehnologiju, što je, dakako, sankcijama zabranjeno.

Poslovanje u Iranu je vođeno od 2009. do 2014. godine, a optužena je, čak i nakon što se doznalo da Skycom posluje s Iranom, bankama i drugima predstavljala tu kompaniju kao nepovezanu s Huaweijem. Nakon što je, u travnju 2017., doznala da SAD vode istragu protiv nje, prestala je putovati u tu zemlju, koju je prije toga često posjećivala.

Nalog za uhićenje podignut je u kolovozu ove godine, a vlasti su nedavno doznale da bi Meng Wanzhou trebala proputovati kroz Kanadu na svojem putovanju iz Hong Konga u Meksiko. Slijedom tog saznanja izdana je i tjeralica pa je kanadska policija presrela Huaweijevu šeficu u zračnoj luci pri presjedanju na drugi let i uhitila je.

Optužbe protiv Meng Wanzhou prilično su ozbiljne, a uključuju kršenje međunarodnih sankcija i zavaravanje financijskih institucija u pogledu veza Huaweija i Skycoma, za što su predviđene zatvorske kazne u trajanju i do 30 godina. Kanadski sud nije još zaključio ekstradicijski postupak, ali nije odredio ni jamčevinu, pa će Wanzhou ostati u pritvor najmanje do sljedećeg tjedna.

Službena Kina ovaj slučaj naziva "otmicom princeze" svoje tehnološke scene i traži njezino hitno puštanje na slobodu.

📢 12 rata beskamatno

LAPTOPI

Velika ponuda laptopa za rad, igru ili učenje!

198,95€ 1.498,99 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

MONITORI

Upotpuni svoj laptop većim ekranom!

101,99€ 768,44 kn Kupi


Vitki i snažni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE120

Glatku i široku disperziju visokih frekvencija s čistim srednjim rasponom i munjevitim basom.

778,95 € 5.869,00 kn Kupi

Pravi doživljaj zvuka kao s pozornice

JBL Stage A180

6.5-inčni 2,5-sistemski samostojeći zvučnici, frekvencijski odziv: 40-40 000 Hz, osjetljivost: 90 dB, preporučena snaga pojačala: 20-220 W

549,00 € 4.136,44 kn 573,00 € Akcija