Poznati detalji optužnice protiv Huaweijeve nasljednice

Meng Wanzhou navodno je putem ilegalne podružnice prodavala američke proizvode Iranu unatoč sankcijama uvedenima protiv te zemlje

Sandro Vrbanus subota, 8. prosinca 2018. u 13:45

U petak je u Kanadi održano saslušanje Sabrine Meng Wanzhou, prije nekoliko dana uhićene globalne direktorice financija i kćeri osnivača kineske kompanije Huawei. Wanzhou se našla usred međunarodnog skandala jer je njezina kompanija, prema optužbama iz SAD-a, poslovala s Iranom unatoč sankcijama, a na saslušanju su se doznali i detalji zbog kojih su američke vlasti podigle optužnicu i tjeralicu protiv nje.

Naime, direktorica financija ilegalno je i netočno predstavljala Huawei i njihovu podružnicu Skycom kao dvije potpuno odvojene kompanije. Putem Skycoma su, pak, iz njezine kompanije trgovali s Iranom, zemljom koja je pod ekonomskim sankcijama Europske unije i SAD-a. Ono što je potaknulo SAD na podizanje optužnice jest činjenica da je Skycom Iranu prodavao američku opremu i tehnologiju, što je, dakako, sankcijama zabranjeno.

Poslovanje u Iranu je vođeno od 2009. do 2014. godine, a optužena je, čak i nakon što se doznalo da Skycom posluje s Iranom, bankama i drugima predstavljala tu kompaniju kao nepovezanu s Huaweijem. Nakon što je, u travnju 2017., doznala da SAD vode istragu protiv nje, prestala je putovati u tu zemlju, koju je prije toga često posjećivala.

Nalog za uhićenje podignut je u kolovozu ove godine, a vlasti su nedavno doznale da bi Meng Wanzhou trebala proputovati kroz Kanadu na svojem putovanju iz Hong Konga u Meksiko. Slijedom tog saznanja izdana je i tjeralica pa je kanadska policija presrela Huaweijevu šeficu u zračnoj luci pri presjedanju na drugi let i uhitila je.

Optužbe protiv Meng Wanzhou prilično su ozbiljne, a uključuju kršenje međunarodnih sankcija i zavaravanje financijskih institucija u pogledu veza Huaweija i Skycoma, za što su predviđene zatvorske kazne u trajanju i do 30 godina. Kanadski sud nije još zaključio ekstradicijski postupak, ali nije odredio ni jamčevinu, pa će Wanzhou ostati u pritvor najmanje do sljedećeg tjedna.

Službena Kina ovaj slučaj naziva "otmicom princeze" svoje tehnološke scene i traži njezino hitno puštanje na slobodu.Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

2-sistemski bass-reflex zvučnici

DAVIS ACOUSTICS BALTHUS 30

Detaljan i precizan zvuk, dugotrajno slušanje pri visokoj glasnoći, bez zamora sluha. Frekvencijski raspon 50 – 20000 Hz, impedancija 4-8 ohma, nominalna snaga 80W, 25mm visokotonac, 13cm kevlar srednjetonac.

3.699 kn 4.099 kn Kupi

Prvoklasni satelit zvučnik za montiranje na zid

DALI FAZON LCR

Svestrani zvučnik, koji se uklapa u moderan stil života, gdje se traže visoke performanse i kompaktan oblik. Može se koristiti u stereo i više-kanalnim sistemima, čak i kao centralni zvučnik. 78 - 25,000Hz, 15 - 120W, 6 ohma.

2.099 kn 2.989 kn Kupi