I opet: Facebook kompromitirao još privatnih podataka

Ovoga puta riječ je o 540 milijuna korisnika čiji su podaci pronađeni na Amazonovim cloud serverima, a tamo su bili potpuno slobodno dostupni

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. travnja 2019. u 12:15

Sigurnosna kompanija UpGuard objavila je da su njihovi stručnjaci na Amazonovim cloud serverima pronašli veliku količinu podataka koja je "procurila" s Facebooka na sličan način kako su u neželjene ruke dospjeli podaci u skandalu s Cambridge Analyticom. Vanjski developeri aplikacija, u ovom slučaju jedna meksička medijska kuća i jedna Facebookova aplikacija krivci su za to što su baze podataka s oko 540 milijuna korisnika ostavljene na poslužiteljima i bile javno dostupne bilo kome.

U bazama se nalaze podaci o ovim korisnicima, njihovim kontaktima, lozinkama, komentarima, lajkovima i drugim aktivnostima na Facebooku. Meksička Cultra Collectiva izložila je oko 540 milijuna korisnika u bazi "teškoj" 146 GB, dok je Facebookova aplikacija "At the Pool" sadržavala lozinke od oko 22 tisuće korisnika ove društvene mreže.

Nakon prijave UpGuarda Amazon i Facebook su zajednički uklonili sporne baze podataka, a za sada nije poznato tko im je, kada i s kojom svrhom pristupao. UpGuard je prvi puta ov epodatke uočio početkom godine, a Amazon Web Services je podatke osigurao od neovlaštenog pristupa tek jučer.