Excel Live omogućava zajedničko uređivanje tablica za vrijeme sastanka u Teamsima

Microsoft će, u sklopu najavljene preobrazbe alata za suradnju na daljinu u njega ugraditi i opciju dijeljenja aktivnog dokumenta u Excelu, kao i zajedničko uređivanje istoga uživo

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. srpnja 2022. u 12:04

Microsoft polako unaprjeđuje Teamse i od njih stvara sveobuhvatni alat za komunikaciju i suradnju unutar timova. Osim "kopije Facebooka", kako smo nedavno objavili, Teamsi će uskoro dobiti i još jednu zanimljivu opciju, potencijalno korisnu onima koji u njemu često održavaju virtualne radne sastanke.

Zajednički rad na tablicama

Do sada je u takvim sastancima bilo moguće podijeliti sadržaj ekrana, pa je jedan od sudionika videokonferencije mogao uživo raditi na dokumentu, dok su ga drugi mogli samo gledati. No, s novom nadogradnjom, kada se u Teamsima podijeli aktivna datoteka otvorena u Excelu, pokrenut će se opcija Excel Live. S njom će svi sudionici sastanka moći interaktivno pregledavati otvoreni dokument, ali i raditi na njegovim izmjenama – sve uživo, izravno iz prozora Teamsa, čak i ako na svojem računalu nemaju instaliran Excel.

Ova opcija slična je dodatku PowerPoint Live, predstavljenome prošle godine. Iskustvo zajedničkog korištenja usluge Excel Live bit će omogućeno i u njegovoj web aplikaciji, odakle će sve tablice iz Excela za web također biti moguće podijeliti u bilo koji sastanak u Teamsima.

Iz Microsofta kažu kako je ovo bila jedna od opcija koju su sami korisnici tražili, kao i da oni koji su je testirali smatraju da je vrlo korisna, jer smanjuje potrebu za razmjenom mailova. Umjesto toga, mnogo se posla može obaviti uživo, bez skakanja iz programa u program, što će timovima uštedjeti vrijeme i povećati produktivnost.

Excel Live bit će javno dostupan krajem kolovoza u obliku javnog previewa.