I besplatni Adobe Express osnažen generativnim AI alatom Firefly

Adobe je u svoje mobilne i desktop aplikacije za obradu slika i videa dodao alat koji omogućava kreiranje i uređivanje multimedijskih sadržaja jednostavnim tekstualnim naredbama u prirodnom jeziku

Sandro Vrbanus subota, 10. lipnja 2023. u 14:48

Želite li se u današnje vrijeme poigrati grafičkim dizajnom, kreirati sadržaje za društvene mreže ili u razne druge svrhe, na izbor imate ogroman broj alata, mnogi od kojih su i besplatni. Kako bi se dodatno istaknuli od konkurencije, najveće kompanije su u svoje alate počele dodavati i generativnu umjetnu inteligenciju, tj. sustave koji mogu pomoći u stvaranju sadržaja pretvarajući naredbe iz riječi u sliku.

Kreiranje uz AI

Nizu, koji su otvorili Canva, i Microsoft Designer sada se priključuje i kompanija Adobe, najpoznatiji svjetski proizvođač softvera za obradu grafičkih materijala. Oni su, nakon predstavljanja svojeg sustava Firefly, samostalno i kao dodatka Photoshopu, odlučili njegove mogućnosti pridodati i u besplatnu aplikaciju Adobe Express.

Svi stvaratelji sadržaja, bez obzira na svoju razinu poznavanja grafičkih alata, sada imaju mogućnost stvoriti vrhunske uratke i izraziti se kreativno, a u tome će im pomoći generativna umjetna inteligencija. Sve što se do sada moglo "ručno" odraditi bit će moguće i uz pomoć AI-ja – primjerice, stvoriti novu ilustraciju ni iz čega ili dodati napredne efekte na slike i tekst.

Nova verzije Expressa donosi i mogućnosti stvaranja i uređivanja kratkih videa s efektima, namijenjenih za TikTok i slične društvene mreže. Za to će kreatori na raspolaganju imati čak 200 milijuna raznih resursa, predložaka, slika, video i audio isječaka, ikona, pozadina, oko 22.000 fontova i slično.

Bez brige oko prava

Iz Adobea su se i ranije hvalili time što je njihov Firefly treniran na sadržajima bez kršenja autorskih prava, a sada su odlučili prisnažiti tu tvrdnju otvorenom ponudom svim kreativcima. Naime, kažu kako će svi poslovni korisnici, koji se služe njihovim AI sustavom, imati njihovu podršku. U slučaju da se nađu pred kakvom tužbom za kršenje autorskih prava, proizašlu iz uradaka Fireflyove umjetne inteligencije, Adobe će u potpunosti preuzeti sve troškove takvog pravnog postupka. Toliko su, dakle, sigurni da njihova AI nije prekršila niti jedno autorsko pravo, da su se spremni izložiti i sudskom procesu, uvjereni da će da dobiti.