I Photoshop dobiva umjetno inteligentnog "kopilota"

Adobe će se pridružiti nizu kompanija koje će u svojim softverskim paketima imati pomoć u obliku generativne umjetne inteligencije. Njihov Firefly pomoći će u uređivanju fotografija u Photoshopu

Sandro Vrbanus srijeda, 24. svibnja 2023. u 09:15

Adobeov prilično impresivni generator ilustracija i slika, Firefly, predstavljen je prije otprilike dva mjeseca, pristupiti mu se može preko posebnog weba iako je još u beta verziji, a sada kompanija najavljuje i njegovu dublju integraciju u ostatak ekosustava. Očekivano, mogućnosti ovog AI alata bit će pridodane Photoshopu, vjerojatno najpoznatijem softveru za obradu slike na svijetu.

"Fotošopiranje" na temelju teksta

Firefly će u Photoshopu služiti kao "kreativni kopilot", koji će funkcionirati u skladu s drugim alatima, poznatim iz tog softvera. Kao što prikazuje objavljeni demo video, korisnicima će na raspolaganje biti stavljena "magija" jednostavnog uređivanja slika. Tako će biti moguće, primjerice, označiti određnu površinu i tekstualnom naredbom je popuniti nekim AI generiranim sadržajem. Isto tako bit će moguće proširiti slike, ukloniti objekte s njih te obavljati druge, inače zahtjevne, manipulacije – sve zadajući Photoshopu zadatke prirodnim jezikom.

Iako je javno dostupan tek šest tjedana, Firefly je svojim mogućnostima već privukao mnoge korisnike, koji su tamo izradili preko 100 milijuna ilustracija u tom kratkom vremenu. Iz kompanije posebno naglašavaju kako njihov alat, za razliku od konkurentskih, nema problema s autorskim pravima, budući da je treniran na slikama iz kataloga Adobe Stock, tj. na sadržajima nad kojima imaju puno vlasništvo. Uz to, za treniranje su korišteni sadržaji iz javne domene i uz javno dostupne licence, pa ničije autorsko pravo u tom procesu nije povrijeđeno.

Značajka koju će Photoshop ovom integracijom dobiti nazivat će se Generative Fill, a bit će dostupna korisnicima Photoshopa instaliranoga na vlastitim računalima ili u oblaku. Lansiranje se očekuje u drugoj polovici godine, dok je prvi preview nove funkcionalnosti već dostupan u beta verziji Fireflya na webu.