Internet Explorer nije mrtav, i dalje ga se može naći u Windowsima 11

U samo nekoliko klikova korisnici Windowsa 11 mogu aktivirati zaboravljeni i nedavno službeno ugašeni Microsoftov internetski preglednik, ako im se ukaže potreba za njim

Sandro Vrbanus petak, 5. kolovoza 2022. u 05:00

Iako smo mu prije nekoliko tjedna objavili "osmrtnicu", Internet Explorer i dalje živi u najnovijim Windowsima. Ovaj internetski preglednik po defaultu ne dolazi s Windowsima 11, umjesto njega se isporučuje Edge, a od sredine lipnja ove godine Microsoft je ugasio i podršku za njega. IE11 tako je trebao ostati aktivan samo na sustavima s produženom podrškom unutar Windowsa 10 i Windows Serveru, a na svim novijim sustavima trebao bi ga zamijeniti Edge – uz Microsoftovu težnju da ljudi deinstaliraju stari preglednik, ako im on već ne bude uklonjen kroz nadogradnje sustava.

Međutim, Internet Explorer i dalje se može pronaći u najnovijim verzijama Windowsa 11. Doduše, skriven je, i odmah po pokretanju upozorava da je podrška prestala te upućuje korisnika da preuzme Edge. Ali ipak – to je punokrvni Internet Explorer 11, sa svim svojim prednostima i manama.

Kako do IE11 u Win11?

Iako je, dakle, službeno onemogućen, u Windowsima 11 može se pokrenuti Internet Explorer 11, kroz nekoliko koraka:

  1. U izborniku Start potražite "Internet Options" i pokrenite ga,
  2. Unutar otvorenog prozora Internet Properties odaberite karticu Programs,
  3. U njoj pritisnite tipku "Manage add-ons",
  4. Nakon toga u dnu novog prozora odaberite "Learn more about toolbars and extensions".

Ova procedura, skrivena iza opcija internetske veze i učenja o ekstenzijama, iz nekog će razloga otvoriti Internet Explorer.