Iscrtavanje grafova uskoro u Windows Calculatoru

Programčić koji je od početka sastavni dio Windowsa prvo je prebačen u Open source, a Microsoft ga sada planira nadograditi prema prijedlozima javnosti

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. ožujka 2019. u 07:00

Windows Calculator uskoro bi od običnog kalkulatora koji je gotovo pa neizostavni dio Microsoftovog OS-a mogao postati mnogo moćniji alat. Prva verzija kalkulatora pojavila se s Windowsima 1.0, a u naprednijem obliku, s tzv. "scientific" načinom rada u T se pojavljuje od verzije 3.0, dakle gotovo 30 godina. Ovog mjeseca Microsoft je izvorni kod trenutačne verzije postavio u obliku open source projekta na GitHub, a počeli su i primati želje i zahtjeve korisnika i developera za njegove nadogradnje.

Od 30-ak prijedloga koji su pristigli od tada Microsoft je odabrao "Graphing Mode" kao prvi koji će zaista zaživjeti u njihovoj inačici Calculatora. Radi se o dodatku kojim bi inače skromni kalkulator dobio napredniju mogućnost iscrtavanja matematičkih grafova funkcija.

Primjer grafa u Calculatoru
Primjer grafa u Calculatoru

U Microsoftu se nadaju da bi ovaj dodatak mogao mnogim učenicima i studentima olakšati savladavanje linearne algebre i pomoći im u obrazovanju. Kao takav, ovaj dodatak proglašen je za sada najkorisnijim i uvršten u red čekanja za neku od nadolazećih nadogradnji.

Graphing Mode donijet će mogućnost iscrtavanja grafova funkcija, tumačenje linearnih, kvadratnih i eksponencijalnih jednadžbi, imat će podršku za trigonometrijske funkcije i znat će raditi s jednadžbama i nejednakostima.