Microsoft najavljuje poboljšane značajke automatizacije Excel formula

Za web korisnike Excela stiže nekoliko novih značajki koje bi im, prema najavama, trebale pomoći uštedjeti vrijeme i naučiti više o Excel formulama tijekom korištenja

Tomislav Stanković srijeda, 28. prosinca 2022. u 22:26
📷 Image: unsplash.com/@rubaitulazad
Image: unsplash.com/@rubaitulazad

Značajke najavljene u objavi o ažuriranju za prosinac 2022. vezane su većinom uz web verziju Excela, koja dolazi s Microsoft 365 paketom, a mogu pomoći automatizirati neke stvari koje su se do sada morale raditi ručno.

Excel za web sada ima mogućnost predlaganja formula (SUM, AVERAGE, COUNT, COUNTA, MIN i MAX). Npr. ako unesete znak jednakosti u ćeliju, Excel će s obzirom na podatke koji se nalaze oko nje, pokušati predložiti koju biste vrstu formule trebali koristiti.

Nova je i mogućnost kreiranja formula prema primjeru. Tijekom ručnog i ponavljajućeg unosa podataka Excel će predložiti da ispunite cijeli stupac formulom u slučaju kada identificira uzorak.

Značajka koja se trenutno uvodi u produkciju pod nazivom "predložene veze" može pomoći da automatski popravite prekinute veze na druge radne knjige pohranjene u oblaku.

Osim navedenih značajki Excela za web dodane su i značajke koje se tiču Excela za Windows i Mac o kojima više možete doznati u samoj objavi.