Microsoft objavio neke od opcija koje valja očekivati u Windows 10 OS-u

Uoči predstavljanja Windows 10 Spring Creators nadogradnje Microsoft je iskoristio priliku kako bi predstavio neke od novina koje će implementirati u Windows 10

Matija Pavlić utorak, 20. ožujka 2018. u 07:00

Uoči predstavljanja Windows 10 Spring Creators nadogradnje Microsoft je objavio neke od opcija koje će biti dodane u Windows 10 do kraja ove godine.

Najveće novosti bit će implementirane u slučaju opcija pristupačnosti (Ease of Access). Tako će biti moguće sve na zaslonu učiniti većim i svjetlijim i to u rubrici Display unutar grupe opcija za vizualnu pomoć.

Tu je i rubrika za zvučnu pomoć unutar grupe opcija za pomoć pri slušanju. Unutar grupe opcija za interakciju bit će dodana rubrika za glasovne naredbe i praćenje očiju (ukoliko uređaj s podrškom za takvu opciju postoji na računalu).

Posljednja spomenuta opcija donosi poboljšanja pri upravljanju očima, lakše kretanje računalom scrollanjem, lijevi i desni klik mišem, brži pristup osnovnim opcija kao što je Windows Start i sistemske postavke te privremeno pauziranje upravljanja očima kod čitanja nekog teksta ili streamanja audio i video sadržaja (radi sprječavanja slučajnog klika).

Neke od novosti koje će biti implementirane u glasovnog asistenta (Narrator) su na primjer mogućnost najave učitavanja internetskih stranica unutar Edge preglednika (kada je učitavanje započelo, kada je završilo ili kada traje duže od očekivanog) te mogućnost naglašavanja oblikovanja u tekstu promjenama u glasu (kao što izmjena brzine i glasnoće pri izgovoru).

Spominje se i dodavanje opcije sugestija riječi pri uporabi fizičke tipkovnice, što je opcija dobro poznata kod uređaja s zaslonom na dodir no novost u slučaju fizičkih tipkovnica (u početku će opcija biti dostupna samo na engleskom jeziku).

Više detalja o spomenutim novostima, kao i drugim novostima koje Microsoft planira implementirati u Windows 10 možete pročitati na njihovom službenom blogu.