Microsoft Office od sada onemogućuje makronaredbe prema zadanim postavkama

„Zadane su postavke sigurnije i očekuje se da će zaštititi više korisnika, bilo da je riječ o onima kod kuće ili pak radnicima u tvrtkama“, rekli su iz Microsofta još u veljači

Matej Markovinović nedjelja, 24. srpnja 2022. u 06:00
📷 Foto: Ed Hardie, Unsplash
Foto: Ed Hardie, Unsplash

Microsoft je još u veljači ove godine najavio kako planira blokirati VBA (Visual Basic for Applications) makronaredbe prema zadanim postavkama u pet Office aplikacija, jer ih, kako su tada naveli, smatraju nesigurnima.

Unatoč činjenici da je ta odluka podijelila mišljenja korisnika, Microsoft je ovoga tjedna započeo s izbacivanjem ažuriranja za Office, koje prema zadanim postavkama blokira korištenje makronaredbi na dokumentima preuzetih s interneta.

Naime, korisnici koji pokušaju otvoriti blokiranu datoteku, vidjet će skočni prozor koji ih šalje na Microsoftovu stranicu na kojoj se objašnjava zašto ne trebaju otvoriti taj dokument. Uz to, ako zaista trebaju otvoriti takvu datoteku, dobit će upute za dobivanje pristupa, stoga neće ostati zakinuti.

Inače, kako prenosi The Verge, dok neki ljudi koriste makronaredbe za automatizaciju zadataka, hakeri su godinama zlouporabili tu značajku, varajući korisnike da preuzmu pojedinu datoteku, pokrenu ju te tako ugroze svoje sustave.

Microsoft je još prije obavijestio administratore da prema Group Policy postavkama mogu onemogućiti makronaredbe, no mnogi to nisu iskoristili, a napadi su se nastavili, omogućujući tako hakerima krađu podataka ili distribuciju ransomwarea.

Bilo kako bilo, ova promjena možda neće uvijek spriječiti korisnika da otvori zlonamjernu datoteku, ali nudi još nekoliko "slojeva“ upozorenja prije nego što dođe do nje.