Objavljena nova verzija prvog kineskog OS-a otvorenog koda openKylin 1.0.1 s podrškom za AI PC

U Kini je objavljena verzija domaćeg operativnog sustava otvorenog koda, openKylin, posebno razvijenog za osobna AI računala.

Ivan Podnar srijeda, 10. srpnja 2024. u 17:00
OpenKylin neodoljivo podsjeća na Microsoftov Windows 📷 openkylin.top
OpenKylin neodoljivo podsjeća na Microsoftov Windows openkylin.top

Najnovija verzija operativnog sustava otvorenog koda, openKylin, službeno nazvana openKylin za AIPC, predstavlja novi korak u kineskoj borbi za tehnološku neovisnost ali i da bude u korak s najnovijim AI trendovima.

Podrška za LLM

Prema objavi na WeChatu zajednica koja održava operativni sustav, hvali se podrškom za velike jezične modele. Dolazi s AI asistentom i mogućnošću generiranja slika iz teksta. Sve zato jer Kina na domaćem tržištu želi domaću verziju Microsoftove serije Copilot+ računala, koja pokreću Microsoftov vlastiti softver Windows 11 AI.

Prvo izdanje openKylina 2022. godine je kulminacija desetljeća napora unutar Kine za stvaranjem održive domaće alternative dominantnim stranim operativnim sustavima poput Windowsa i macOS-a. Zajednica otvorenog koda, koja stoji iza openKylina osnovana je i predvođena kompanijom Kylinsoft. Ona je podružnica državne tvrtke China Electronics Corporation i tvorac komercijalnih verzija Kylina baziranog na Linuxu.

📷 Izvor: openkylin.top
Izvor: openkylin.top

Povijesni korak bio je u srpnju prošle godine kada je zajednica objavila svoj prvi operativni sustav za stolna računala otvorenog koda, openKylin 1.0. Ova verzija je navodno razvijena od strane 3.876 programera iz 271 kompanija.

Jezgra OS-a državna tajna

Kao odgovor na geopolitičke pritiske, kineska vlada stalno inzistira da se korisnici udalje od Windowsa i stranih čipova, uključujući one koje proizvodi Intel. Mnoge osjetljive vladine ustanove sada rade na sustavima temeljenim na Kylinu, verziji openKylina zatvorenog koda, čija je jezgra zaštićena kao državna tajna.

Vrlo specifično tržište

Kineski pristup AI osobnim računalima je primjetno drugačiji, oblikovan jedinstvenim regulatornim okruženjem. Luca Rossi, izvršni potpredsjednik Lenovo Grupe, koja proizvodi vlastita Copilot+ osobna računala, rekao je za SCMP portal da će Kina biti "specifično tržište" za AI osobna računala zbog svojih zahtjeva za lokalizacijom podataka.

Ključni element koji će razlikovati kineski AI PC je odsutnost popularnih stranih generativnih AI servisa kao što su Microsoftov Copilot i OpenAI-jev ChatGPT. Kao rezultat toga, kineska AI osobna računala morat će se snažno oslanjati na domaće podatke i domaće velike jezične modele, stvarajući jedinstveni ekosustav unutar kineskog AI krajolika.