Od 1. travnja, BlackBerry World nudit će samo besplatne aplikacije

BlackBerry World – trgovina mobilnim aplikacijama za BB10 i BlackBerry OS uskoro će u svojoj ponuditi imati samo besplatne aplikacije

Stjepan Bilić ponedjeljak, 5. ožujka 2018. u 07:00

BlackBerry je još krajem prošle godine najavio kako kreće u postupno gašenje podrške za BB10 i BlackBerry OS. Istodobno je najavljeno kako će do kraja 2019. godine s radom prestati i trgovina mobilnih aplikacija BlackBerry World.

Sada, početkom 2018. godine BlackBerry je počeo slati obavijesti developerima kako će uskoro BlackBerry World sadržavati samo besplatne aplikacije. Navedena promjena na snagu stupa već idućeg mjeseca, točnije 1. travnja i ne, nije riječ o prvotravanjskoj šali.

Developeri će i dalje moći zarađivati na aplikacijama za BB10 i BlackBerry OS samo što će se ubuduće morati sami brinuti oko naplate, povrata novca, pretplata i drugih transakcija. Povrat novca za plaćene aplikacije putem BlackBerry Worlda funkcionirat će do 30. travnja 2018. godine.

Dobra strana ovoga je što od 1. travnja developerima BlackBerry neće više uzimati dio zarade od prodaje aplikacija. Developerima je ostavljena i mogućnost da sve aplikacije koje su se do sada plaćale pretvore u besplatne, inače će 31. ožujka 2018. biti uklonjene iz trgovine.

Savjet svima onima koji još uvijek tipkaju putem starijih BlackBerry uređaj je da nabave neki od novijih modela koji se temelje na Androidu jer kako smo već naveli – sa zadnjim danom 2019. BlackBerry World se gasi.