Paint u Windowsima mogao bi dobiti mogućnost AI generiranja slika

Uz očekivani dolazak "AI kopilota" u Windowse, pa potom i u uredske programe poput Excela, Worda i PowerPointa, Microsoft navodno eksperimentira i s obogaćivanjem manje ozbiljnog Painta

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. kolovoza 2023. u 18:16

Otkako je Microsoft na ovogodišnjoj konferenciji Build govorio gotovo isključivo o umjetnoj inteligenciji i tome kako će ona promijeniti iskustvo korištenja softvera, doznali smo da će AI mogućnosti biti u skorije vrijeme aktivirane diljem njihovog ekosustava. Windowsi 11 tako će dobiti svoj "kopilota", isto tako i uredske aplikacije iz paketa Office – od Worda i Excela, to Teamsa i PowerPointa.

Uključivanje generativne umjetne inteligencije u nekim će se slučajevima i plaćati, a osnovna namjena integracije u uredske alate bit će povećanje produktivnosti i olakšavanje raznoraznih zadataka, obično repetitivnih i ljudima zamornih. No, čini se kako u Microsoftu žele proširiti doseg AI alata i na korisnike koji se ne služe računalom isključivo za posao. Portal Windows Central doznaje kako interno već sada eksperimentiraju s nekoliko novih primjena umjetne inteligencije u pomoćnim programima, koji se isporučuju s Windowsima.

AI crtanje u Paintu

Prema tim informacijama, popularni program za crtanje "slobodnim stilom", MS Paint, mogao bi dobiti integriranu generativnu umjetnu inteligenciju za stvaranje slika. Ona bi bila povezana sa sustavom Image Creator, sada dostupnim unutar tražilice Bing, a koji je pogonjen OpenAI-jevim servisom DALL-E.

Osim prostoručnog crtanja, u Paintu će biti omogućeno i AI generiranje 📷 Windows Central
Osim prostoručnog crtanja, u Paintu će biti omogućeno i AI generiranje Windows Central

Nadalje, oslanjajući se na mogućnosti AI-ja, aplikacija Snipping Tool za hvatanje sadržaja ekrana mogla bi dobiti mogućnost prepoznavanja teksta (OCR), isto kao i aplikacija kamere na tabletima s Windowsima. U Windowse ugrađeni preglednik slika, Photos, u skorijoj bi budućnosti mogao biti nadograđen alatima za prepoznavanje i izrezivanje objekata ili ljudi sa slika.

OCR svima 📷 Windows Central
OCR svima Windows Central

Svi ovi dodaci trenutačno su još u fazi internog eksperimenta i nije poznato koji od njih, i kada, će biti predstavljeni javnosti. Microsoft je za 21. rujna zakazao novo predstavljanje proizvoda i usluga, na kojem će vrlo vjerojatno ponovno biti riječi o raznim oblicima "kopilota" u Windowsima i ugrađenim alatima.