Prvi korisnici dobili VPN ugrađen u Microsoftov preglednik Edge

Nakon gotovo godinu dana od prve najave, rješenje za enkripciju internetskog prometa probilo se u stabilnu verziju Microsoftovog internetskog preglednika

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. veljače 2023. u 12:34

Microsoft je još prošle godine najavio opciju Microsoft Edge Secure Network, koja zapravo predstavlja virtualnu privatnu mrežu (VPN) ugrađenu izravno u njihov internetski preglednik. Sustav je proveo više mjeseci u obliku previewa, a ovih dana nekolicina je korisnika primijetila da im je postao dostupan nakon nadogradnje stabilne, redovne verzije Edgea.

Sigurnije surfanje do 15 GB

Edge Secure Network koristi infrastrukturu i tehnologiju kompanije Cloudflare, koja internetski promet i samim time privatne podatke štiti enkripcijom, čineći ih tako otpornijima na hakerske napade. Ovo rješenje ima tek osnovne karakteristike VPN-a. Za razliku od naprednih i najčešće, plaćenih, VPN-ova, Edge neće dopustiti korisniku odabir primarne lokacije s koje će virtualno pristupati Internetu. Skrivanje prave lokacije i IP adrese, dakle, bit će moguće, ali ne i ručno prebacivanje na lokaciju po želji.

Isto tako, Microsoftovo rješenje bit će ograničeno u pogledu prometa. Za njezino korištenje potrebno se u Edge prijaviti Microsoftovim korisničkim računom. Sudeći po jednom screenshotu njemačkog korisnika, koji se dijeli na društvenim mrežama, Edge Secure Network dat će 15 GB besplatnog VPN prometa. Ranije najave, podsjetimo, spominjale su tek 1 GB.

Zaključuje se, stoga, da Microsoftov dodatak pregledniku neće zamijeniti VPN onima koji bi putem njega, recimo, gledali sadržaje iz drugih država putem video streaminga, ali moći će biti od pomoći u slučaju da želite s vremena na vrijeme posjetiti neku stranicu koja je na vašem području, iz bilo kojeg razloga, blokirana.

Budući da su određeni korisnici već dobili pristup novom VPN-u u finalnoj inačici, očekuje se da će ga Microsoft uskoro aktivirati i svima ostalima.