Samsung počeo promovirati One UI

Samsung je počeo promovirati svoje novo, treće po redu korisničko sučelje za mobilne uređaje – One UI

Stjepan Bilić petak, 14. prosinca 2018. u 18:00

Na konferenciji za developere održanoj početkom studenog 2018, godine u san Francisku Samsung je dio vremena posvetio i predstavljanju novog korisničkog sučelja za mobilne uređaje. Riječ je dakako o korisničkom sučelju One UI koje će se umjesto sučelja Samsung Experience nalaziti na svim budućim mobilnim uređajima ovog proizvođača.

Kako bi ponudio što bolje iskustvo svojim korisnicima Samsung se nije libio potražiti pomoć izvan tvrtke, kod Googlea i kod Android developerske zajednice, kako bi stvorio optimalnije i jednostavnije sučelje. Naime, s godinama zasloni na mobitelima su sve veći, polako ali sigurno dostižu dijagonale prvih tableta, a to znači i kako su sve teži za korištenje jednom rukom. Po novome, One UI sav relevantan sadržaj za korisnika smješta u donji dio zaslona kako bi korisnicima bio na dohvat prstima.

Kako je novo sučelje zamislio Samsung najbolje dočarava njihov prvi službeni promo video na tu temu naziva One UI: Made to focus. Kako je vidljivo između ostaloga očekuju nas i zaobljenije ikone koje će vizualno se bolje uklapati u zakrivljene zaslone. Samo sučelje bit će podijeljeno na dva dijela – gornji kojeg u Samsungu nazivaju područjem pregledavanja (Viewing area) te donji koji je dobio ulogu interaktivnog područja (Interaction area). Dark Mode će također biti sastavni dio novog sučelja, što će korisnicima olakšati upotrebu mobitela u tamnijim prostorima.

Samsung One UI osim što će stići s najnovijim uređajima iz Galaxy linije, moći će se instalirati i na pojedine, tada već starije modele iz linija Galaxy Note 9 i Galaxy S9 na koje bi trebao stići u siječnju 2019. godine.