Samsung sprema SSD od 4 TB za kućne korisnike

Samsung je započeo s masovnom proizvodnjom SSD diska od 4 TB koji koristi QLC NAND memoriju, koji uz visok kapacitet donosi i performanse usporedive s SSD-ovima baziranima na TLC NAND memoriji

Matija Pavlić srijeda, 8. kolovoza 2018. u 06:30

Samsung je započeo s masovnom proizvodnjom prvog SSD diska s kapacitetom od 4 TB koji koristi novu V-NAND QLC memorije od 1 Tb te je namijenjen korisničkom sektoru a ne profesionalnoj uporabi. Predstavljenjem ovog SSD diska ispravljena je jedna od najvećih zamjerki SSD tehnologije, premali kapacitet u odnosu na mehaničke diskove.

Iako su performanse QLC NAND čipova obično slabije u odnosu na TLC NAND čipove jer se stavlja naglasak na gustoću a ne na brzinu, u Samsungu tvrde kako će njihovi QLC NAND čipovi biti u stanju isporučiti brzine od 540 Mb/s pri čitanju i 520 Mb/s pri zapisivanju podataka. To je postignuto zahvaljujući optimizaciji baziranoj na 3-bitnom kontroleru i Samsungovoj tehnologiji TurboWrite.

Samsungovi V-NAND QLC čipovi naći će svoju primjenu i u M.2 NVMe SSD-ovima za enterprise sektor te u memorijskoj kartici za pametne telefone s kapacitetom od 128 GB.