Seagate Firecuda Gaming i BarraCuda Fast SSD-ovi

Seagate je predstavio dva nova eksterna SSD-a, FireCuda Gaming za gamere i BarraCuda Fast za sve ostale ljubitelje brzog prebacivanja podataka

Stjepan Bilić ponedjeljak, 13. siječnja 2020. u 06:00

Seagate je predstavio nove eksterne SSD-ove iz serije FireCuda i BarraCuda. Radi o modelima FireCuda Gaming SSD koji je shodno nazivu namijenjen gamerima te BarraCuda Fast SSD kojim tvrtka cilja na sve ostale ljubitelje brzine prilikom prebacivanja podataka.

FireCuda Gaming SSD dizajnom uvelike podsjeća na prošlogodišnji FireCuda Gaming Dock, samo što je ovaj novi manji, tanji i nema dodatnih portova, već samo jedan USB 3.2 (Type-C) port koji služi za njegovo spajanje s računalom ili igraćom konzolom.

Što se tiče brzine ona je stvarno velika – do 2.000 MB/s, ovisno o modelu i uređaju na kojeg se SSD spaja. FireCuda Gaming SSD temelji se na FireCuda PCIe NVMe 510 SSD-u. Kao većina gamerske opreme tako i FireCuda Gaming SSD ima RGB LED osvjetljenje, Srećom proizvođač je bio umjeren pa uređaj ne svijetli kao luna park, već je osvjetljene diskretno, u i vidu jedne deblje linije na kućištu. Osvjetljenje je moguće prilagođavati prema vlastitom ukusu preko softvera Seagate Toolkit.

Kupcima su na raspolaganju tri modela, kapaciteta 500 GB, 1 TB i 2 TB po cijenama od 190 USD, 260 USD i 500 USD. Detaljnije specifikacije dostupne su na stranicama proizvođača.

BarraCuda Fast SSD
BarraCuda Fast SSD

Za ljubitelje brzine i podatkovnog prostora koji se ne smatraju gamerima Seagate je pripremio BarraCuda Fast SSD. Kako mu sam naziv govori i ovdje je riječ o brzom SSD-u za skladištenje ili prijenos podataka, ali ne toliko brzom kao što je FireCuda Gaming SSD.

Naime, najveća brzina BarraCuda Fast SSD-a jest do 540 MB/s, što je osjetno manje u odnosu na gore opisani gaming model. No isto tako je barem pet puta brži u odnosu na mehaničke diskove pa proizvođač nije pogriješio dajući mu oznaku Fast SSD-a.

Ono po čemu se BarraCuda Fast SSD ističe u odnosu na gamerski FireCuda Gaming SSD jest podrška za značajku – Folder Mirroring koja omogućava automatski backup željenih foldera na računalu. I ovaj model dolazi s diskretnim RGB osvjetljenjem i u kapacitetima do 500 GB, 1 TB i 2 TB, ali po nešto nižim cijenama od 75 USD, 170 USD i 300 USD. Detaljnije specifikacije dostupne su ovdje.