Pine64 ove godine namjerava predstaviti tablet s Linuxom - PineTab

Na nedavno održanoj FOSDEM 2019 konferenciji Pine64 predstavio je prototip tableta s Linuxom – PineTab koji se temelji na AllWiner A64 ARM procesoru

Stjepan Bilić četvrtak, 14. veljače 2019. u 01:05

Jedan od sudionika ovogodišnje FOSDEM 2019 konferencije bila je i tvrtka Pine64 koja je između ostalih uređaja predstavila i prototip tableta s Linuxom. Riječ je o tabletu naziva PineTab koji se temelji na AllWinner A64 ARM procesoru sa četiri jezgre.

Glavna značajka ovog tableta bit će pristupačna cijena koja će se kretati oko 80 USD. U slučaju da kupac želi kupiti i tipkovnicu za nju će morati izdvojiti dodatnih 20-tak dolara. Time će cijena cijelog kompleta biti i dalje prihvatljivih 100 USD. Tipkovnica ima QWERTY raspored tipki i s tabletom se spaja pomoću magneta.

No, kako bi cijena bila što niža Pine64 je morao i smanjiti hardverska očekivanja. Tako PineTab ima samo 2 GB RAM-a (LPDDR3) i samo 16 GB podatkovnog prostora (eMMC). No, potonjeg je moguće i naknadno proširiti pomoću memorijskih kartica (microSD) ili prijenosnih USB diskova i SSD-ova. Naime, PineTab imat će dva USB 2.0 porta, jednog Type-A formata i drugi micro-USB formata.

Što se zaslona tiče on je dakako osjetljiv na dodir, dijagonala zaslona je 10,1“, a razlučivost 720p. Od bežičnih tehnologija PineTab podržava Bluetooth (4.0) i Wi-Fi (802.11 n). Kao i svaki drugi Windows/Android/iOS tablet tako i ovaj ima dvije kamere – prednju od 2 MP te stražnju od 5 MP.

Kada će se točno PineTab pojaviti na tržištu za sada nije poznato, no proizvođač navodi kako su skoro gotovi s poslom te kako bi PineTab uskoro trebao krenuti i u proizvodnju.