Američki startup Astrolab predstavio svoj projekt Mjesečevog rovera

U natječaju za novo vozilo kojim bi astronauti projekta Artemis trebali istraživati površinu Mjeseca pojavio se novi igrač. Kalifornijski startup prikazao je svoj koncept svestranog lunarnog vozila

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. ožujka 2022. u 06:00

NASA planira kroz nekoliko godina vratiti ljudske posade na Mjesec te detaljnije i opsežnije istraživati njegovu površinu. Do sada je tek oko 5% Mjesečeve površine proučeno izbliza, a kako bi se budućim astronautima pružila prilika da istraže ostalih 95%, bit će potrebno dati im daleko moćnije terensko vozilo – najavljeno je prošle godine kada je postalo jasno da će NASA krenuti u projekt nabavke novog lunarnog rovera, i to od vanjskog dobavljača.

Nakon tada spominjanih Lockheed Martina i General Motorsa, u igru se uključio i kalifornijski startup Astrolab, čiji je prvi čovjek nekadašnji inženjer iz NASA-e i SpaceX-a, Jaret Matthews. Oni su objavili kako su uspješno testirali prototip svestranog lunarnog vozila koje može obavljati zadaće poput prijevoza tereta ili ljudi.

Prototip u punoj veličini

Prototip je u punoj veličini testiran u pustinji Kalifornije, a u tome je sudjelovao i poznati bivši astronaut Chris Hadfield, inače član uprave ovog startupa. Astrolabov FLEX, kako nazivaju svoj rover, modularan je i sposoban savladavati teške terene, kakvi se i očekuju na Mjesecu. Osim što njime može upravljati astronaut, moguće ga je kontrolirati na daljinu, ili pak pustiti na misiju koju je u stanju izvesti poluautonomno.

Pogon FLEX-a je, dakako, električni, i u skladu je s NASA-inim specifikacijama: autonomija s jednim punjenjem mu je osam sati, doseg je oko 60 kilometara, ima mogućnost raditi i na južnom polu Mjeseca te preživjeti dugu lunarnu noć, dok mu je procijenjeni životni vijek u tim uvjetima traženih 10 godina. Osim dvoje astronauta, u stanju je prevoziti terete zapremnine do tri kubična metra i mase do jedne tone.

Trebao bi imati najvišu brzinu nešto višu od 18 km/h, koliko je postizao NASA-in prvi lunarni rover 1972. godine. I ono najbitnije, izrađen je prema teretnim mogućnostima SpaceX-ovog Starshipa i NASA-inih raketa, pa će ga se na Mjesec moći dopremiti bez obzira koje se vozilo za to koristilo.