Amsterdam dobiva prvi 3D ispisani metalni most

Kompanija MX3D izradila je prvi metalni most u potpunosti proizveden tehnologijom 3D ispisa

Sandro Vrbanus srijeda, 4. travnja 2018. u 17:00

U nizozemskoj kompaniji MX3D već godinama rade na razvoju tehnologija za 3D ispis metalnih struktura, a njihovi napori trebali bi uskoro kulminirati postavljanjem prvog na svijetu pješačkog mosta izrađenog na taj način. 12,5 metara dug i 6,3 metra širok most u ovoj su kompaniji osmislili, dizajnirali i u konačnici uz pomoć četiri robota "ispisali". Višegodišnji proces razvoja i dizajna, te šestomjesečna izrada mosta, okončani su prije nekoliko dana kada je most stigao na finalnu obradu.

Za izradu mosta korišteni su posebni roboti osmišljeni isključivo u svrhe 3D ispisa metala, kao i specijalna nova legura čelika pogodna za ovakve strukture i način proizvodnje.

Most težak 4,5 tone sada se nalazi u pogonima MX3D-a u Amsterdamu gdje će se pod opterećenjima testirati njegova struktura, te će most dobiti i konačni izgled. Prođe li sve kako je zamišljeno, ovaj bi jedinstveni mostić "svemirskog" izgleda trebao početkom sljedeće godine biti instaliran u amsterdamskoj četvrti De Wallen (poznatoj i kao četvrt crvenih svjetiljki).

Na okolnim zgradama bit će instalirani napredni senzori koji će pratiti gibanje mosta i njegovo "zdravlje" kroz vrijeme, kako bi on bio potpuno siguran za pješake i bicikliste. Uzimajući u obzir sve što će prethoditi instaliranju ovog mosta te preciznost kojom će se pratiti njegova struktura i funkcioniranje, bit će ovo vrlo vjerojatno najsigurniji most u Amsterdamu, smatraju njegovi autori.

Projekt prvog metalnog mosta izrađenog 3D ispisom financira grad Amsterdam, a u njegovoj izradi su osim MX3D-a sudjelovali i britanska inženjerska kompanija Arup kao i stručnjaci s Imperial Collegea u Londonu.

U Nizozemskoj je prošle godine u promet pušten i prvi most ikada izrađen tehnologijom 3D ispisa betona.

MX3D planira iskoristiti tehnologije i znanje stečeno kroz ovaj projekt za izradu novih mostova, ali i za komercijalizaciju 3D ispisa metala u drugim industrijama gdje su potrebni jedinstveni metalni dijelovi zahtjevnih oblika i strukture.