Pušten u promet prvi 3D ispisani most

Na Tehničkom sveučilištu u Eindhovenu izrađen je prvi u svijetu biciklistički most izrađen tehnologijom 3D ispisa betona

Sandro Vrbanus srijeda, 18. listopada 2017. u 13:07

Nešto više od tri mjeseca trajala je izrada prvog 3D ispisanog potpuno funkcionalnog betonskog mosta u svijetu. Time su se bavili stručnjaci s Tehničkog sveučilišta u Eindhovenu u Nizozemskoj, i jučer su svoj zadatak izvršili do kraja. 8 metara dugački i 3,5 metra široki biciklistički most i službeno je otvoren u nizozemskom mjestu Gemert.

Ovaj je most nastao 3D ispisom ojačanog vibriranog betona u oko 800 slojeva, za što je bila zadužena kompanija BAM Infra.

Most ima nosivost od pet tona, a njegovi autori procjenjuju mu životni vijek na najmanje 30 godina

Najveća prednost 3D ispisa ovakvih struktura naspram uobičajenom lijevanju betona u kalupe jest ušteda na materijalu (i samim time na emisijama CO2), a stručnjaci su u ovom slučaju za vrijeme ispisa uspjeli u most ugraditi i metalnu armaturu koja mu daje dodatnu snagu. 3D pisač je mnogo fleksibilniji od kalupa jer može polagati materijal samo tamo gdje je to nužno, a u vrlo kratkom se roku može prilagoditi ispisu bilo kojeg oblika.

Autori ovog projekta kažu kako su na njemu mnogo naučili, pa će nakon ovog premijernog projekta moći istu tehnologiju primijeniti i na mnogo veće strukture. Također, daljnjim razvojem tehnologije očekuju da će 3D ispisivanje betona biti i do tri puta brži način izrade mostova i sličnih struktura od klasičnih tehnika.