Hyundai razvija autonomni lunarni istraživački rover

Kompanija koja se bavi proizvodnjom automobila, ali i razne robotske industrijske opreme, najavila je početak razvoja svojeg prvog autonomnog rovera namijenjenog istraživanju površine Mjeseca

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 24. travnja 2023. u 21:58

Južnokorejska korporacija Hyundai Motor Group objavila je početak razvoja prototipa lunarnog istraživačkog rovera, autonomnog robotskog vozila s ciljem istraživanja površine Mjeseca. Hyundai na tom projektu surađuje s još šest korejskih istraživačkih instituta iz aeronautičkog sektora, a osnovat će i radno tijelo koje će se specijalizirati upravo za istraživanje Mjeseca.

Hyundai na Mjesecu

Za izradu rovera koriste stručne kadrove i tehnologije iz vlastitog konglomerata, pa tako upotrebljavaju kamere, lidare, motore, kotače, solarne panele, baterije i ostale dijelove, nastale u različitim razvojnim odjelima kompanija Hyundai i Kia. Svoje će tehnologije ugraditi u podvozje i donji dio rovera, dok bi gornji dio bio rezerviran za različite znanstvene eksperimente, ovisno o potrebama misije. Rover će biti zaštićen od svemirskog zračenja i imat će mogućnost aktivnog upravljanja temperaturom, kako bi mogao preživjeti duže vremena u zahtjevnim uvjetima.

Imat će sposobnost autonomne vožnje, bušenja tla, kopanja te razne druge tehničke funkcije, potrebne kako bi samostalno mogao obavljati zadatke na Mjesecu. Prvi prototip Hyundai Grupa očekuje dovršiti i testirati već u drugoj polovici sljedeće godine. Nakon dovršetka razvoja i potrebnih nadogradnji, plan je lansirati ovo robotsko vozilo u blizinu južnog pola Zemljinog prirodnog satelita te tamo odraditi niz znanstvenih istraživanja. Prije toga, naravno, bit će opsežno testiran na Zemlji u simuliranim Mjesečevim uvjetima.

Rover će imati ukupnu masu od oko 70 kilograma, a lansiran bi mogao biti, prođe li sve prema planu, 2027. godine. Podsjetimo, Hyundai unutar svojih robotičkih odjela ima u vlasništvu i Boston Dynamics, jednu od najnaprednijih kompanija u tom sektoru, a i do sada su imali nekoliko iskoraka u smjeru autonomnih robotskih rovera.

Hyundai TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot) - raniji model svestranog vozila za Zemlju i svemir
Hyundai TIGER (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot) - raniji model svestranog vozila za Zemlju i svemir