I Ferrari proizvodi dijelove za medicinske respiratore

Prepoznatljivi znak propetog konjića našao se na sasvim neuobičajenom mjestu – plastičnom 3D ispisanom ventilu koji maske za ronjenje pretvara u dijelove medicinske opreme

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. travnja 2020. u 07:00

Talijanski proizvođač luksuznih sportskih automobila Ferrari, kao i velika većina drugih automobilskih kompanija, ovih dana ne bavi se svojim osnovnim poslom jer su pogoni privremeno zatvoreni. Pandemija koronavirusa poslala je velik broj radnika kući, no inženjeri u kompanijama poput Tesle, momčadi Formule 1 i drugih, prihvatili su se posla i svoje umijeće i dostupnu im opremu stavili na raspolaganje medicinskim djelatnicima.

U Ferrariju tako ovih dana 3D printerima od termoplastike izrađuju ventile kojima se maske za ronjenje – u već viđenoj varijanti – pretvaraju u neinvazivne medicinske uređaje kojima se olakšava priključivanje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 na respiratore.

Brendiranje medicinskih dodataka

No, Ferrari ne bi bio Ferrari da nije i ove ventile odlučio "začiniti" i dodati na njih – svoj prepoznatljivi znak propetog konjića. Tvornica u Maranellu tako ovih dana aditivnom proizvodnjom (3D ispisom) izrađuje rečene ventile, a potom na njih laserom gravira Ferrarijev logotip.

Neke plastične ventile njihovi su inženjeri sami i dizajnirali za priključivanje na ronilačke maske, a za neke su iskoristili specifikacije dobivene od samih proizvođača maski. Proizvodni kapaciteti dozvoljavaju izradu nekoliko stotina ovakvih ventila na dan. Isti se potom uzkoordinaciju nadležnih medicinskih organizacija distribuiraju u gradovima na sjeveru Italije gdje su ovakva rješenja trenutačno najpotrebnija.